22.5 C
Budapest
kedd, április 30, 2024
Home Egyéb Lengyel nők a társadalomban

Lengyel nők a társadalomban

0
Lengyel nők a társadalomban

Ez év októberében a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában előadást tartott Roman Kowalski, lengyel nagykövet: „Lengyel nők a társadalomban” címmel. Dr. Szalontai Éva, az Életmód Szakosztály vezetője is köszöntötte a résztvevőket.

Muosz

A nagykövet elmondása szerint Lengyelország és Magyarország történelme hasonló, míg a férfiak harcoltak, háborúba mentek, ha kellett, addig a nők feladata a kultúra, a hit, és a család őrzése volt.

De nem csak háborús időkben fontos a lengyel és magyar nők megbecsülése, hanem az egész világon minden nőnek kijár az odafigyelés. Főleg most, amikor olyan korban élünk, ahol az európai nők, a „gyengébbik nem” egyenrangú szerepet tölthet be a kulturális-, a gazdasági- és a politikai élet szféráiban.

Lengyelországban a nők bebizonyították, hogy legalább olyan kiválóak vezetői szerepben, mint a férfiak. A Lengyel Parlamentben a nők 30%-ban képviseltetik magukat, míg Magyarországon csak 8%-ban vannak jelen. Az Európai Unión belül, a lengyel nők és férfiak közti fizetéskülönbség aránya náluk a legkissebb. Emellett a lengyel nőket, szülés után a munkahelyük köteles visszavenni vagy másik munkahelyet ajánlani. 1990 után egyre több és több törvény segíti a nők életét Lengyelországban, hiszen a lengyel társadalom tisztában van vele, hogy a nők véleménye és társadalmi szerepvállalása igen fontos -vélekedett előadásában Roman Kowalski.