24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Pályaudvar Kiállítás Barbár ékszerek, szarmata harcosok

Barbár ékszerek, szarmata harcosok

0
Barbár ékszerek, szarmata harcosok

Új régészeti kiállítás nyílt a szegedi Kass Galériában: a barbároknak nevezett népek Szeged körüli életét ismerhetik meg az érdeklődők. Két sír-rekonstrukció mellett különleges ékszereket, edényeket, fegyvereket is bemutatnak „Az Alföld barbárjai” című kiállításon. A tárlat 2016. december 31-ig látogatható.

barbar-1
Különleges barbár ékszerek maradtak ránk.

A szakemberek arra a kérdésre keresték a választ, hogy mi történt a mai Szeged és Csongrád megye területén abban az időszakban, amikor a Vezúv kitörése elpusztította Pompejit.

A rómaiak ekkoriban mindenkire barbárként tekintettek, aki nem volt római polgár. A barbárok közé tartoztak a szarmaták is, akik Szeged környékét lakták. Háborús időkben csatáztak a rómaiakkal, békeidőben aktív kereskedelem folyt közöttük, s így sok Római Birodalomból származó tárgy maradt ránk Szeged környékén is.

barbar-2-jpg
Sok Római Birodalomból származó tárgy maradt ránk.

A kiállításon látható két „in situ” sír: a csontvázakat eredeti, feltáráskori helyzetükben mutatják be. Emellett női sírokban megtalált csontfésű, tükör, festékes tégely, piperekészlet is látható a Kass Galériában. Valamint olyan különleges nyakláncokat, karékeket is bemutatnak, melyek talizmánjai óvó-védő, bajelhárító vagy fájdaloműző szereppel is bírhattak.

barbar-3
„In situ” sír: a csontvázak feltáráskori helyzetükben.

A barbár szarmata harcosokat félelmetes ellenségeknek tekintették a rómaiak: rettegtek mérgezett nyilaiktól, félelmetes fegyvereiktől és kinézetüktől. A Pompeji katasztrófájakor elhunyt római történetíró, idősebb Plinius arról is beszámolt, hogy a szarmata férfiak tetoválták testüket. A tárlaton a szarmaták fegyvereit is megismerhetik az érdeklődők.

További infó: Kass Galéria (Szeged,Vár u.7.)

Fotók: Móra Ferenc Múzeum