21.9 C
Budapest
szombat, július 20, 2024
Home Egyéb Dankó Pista nejének asztala

Dankó Pista nejének asztala

0
Dankó Pista nejének asztala
Dankó Pista feleségének fésülködő asztalkája

Dankó Pista feleségének egykori fésülködő asztalkáját is bemutatják a szegedi Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállításán. A frissen restaurált műtárgyon tartotta élete utolsó napjaiban kedvenc hangszerét a legendás zenész. A „Házi szappanytól az arczkenőcsig” című néprajzi kiállítás a paraszti és polgári kultúra szépségápolásával foglalkozik, melyet 2015. december 20-ig látogathat a nagyközönség.

Dankó Pista feleségének fésülködő asztalkája
Dankó Pista feleségének fésülködő asztalkája

Egy igazi kincset láthatnak az érdeklődők a szegedi Móra-múzeum néprajzi kiállításán: Dankó Pista feleségének, Joó Ilonkának különleges fésülködő asztalát is bemutatják a Kultúrpalota falai között. A műtárgy azért is egyedi, mert Dankó Pista életének utolsó napjaiban felesége erre helyezte el a legendás zenész hegedűjét, hogy betegágyából minél könnyebben elérhesse azt.

A „Házi szappanytól az arczkenőcsig” (Paraszti tisztálkodás-Polgári divat ) című tárlat az asztalka mellett számtalan érdekességet, közel száz tárgyat mutat be a paraszti és polgári tisztálkodással, szépségápolással, divattal kapcsolatban. Láthatunk különleges pipere tárgyakat, fésűket, kölnis üvegcséket, fodrász-sarkot, valamint egy korabeli „gyerekzárral” ellátott, trükkösen záródó borotvatok is megtekinthető lesz.

borotva
Trükkös borotvatok
pipere
Pipere tárgyak, szépségápolási kellékek

fodrász-szék
Fodrász szék és búra

A kiállítás segítségével bepillanthatunk a magyarországi szépségkultúra hajnalába: humoros, megmosolyogtató, szépségiparral kapcsolatos reklámokon keresztül derül ki, hogyan is gondolkodtak eleink a szépségápolásról.

További info: www.moramuzeum.hu

Fotók: szegedi Móra Ferenc Múzeum