22.7 C
Budapest
szombat, július 20, 2024
Home Pályaudvar Kiállítás Hiteles Móra szerelmi tízparancsolata

Hiteles Móra szerelmi tízparancsolata

0
Hiteles Móra szerelmi tízparancsolata

Az utóbbi napokban kering az interneten, és komoly sajtófelületeken is felbukkant Móra Ferenc úgynevezett szerelmi tízparancsolata. A dokumentum egy szenvedélyes, izgalmas, pikáns szöveg, így emiatt is sokan kétségbe vonták, hogy valóban Mórától származik-e ez az írás.

A Kalmár Ilonának írott szerelmes tízparancsolat eredeti Móra gondolatsor. A Móra kézírásával hitelesített dokumentum megtalálható a Móra Ferenc Múzeum irodalomtörténeti gyűjteményében.

Az idősödő Móra Ferenc szerelme a fiatal Kalmár Ilonával a magyar irodalom egyik legizgalmasabb romantikus története. E kapcsolatnak köszönhetően Móra Ferenc olyan verseket, szerelmes leveleket, szenvedélyes szövegeket írt, amelyek nem csak a szó hétköznapi értelmében érdekesek, hanem a modern irodalomtudomány mércéjével mérve is nagyszerű, feledhetetlen alkotások.

A Kalmár Ilonának, vagyis a kis Titnek írott szövegek meghatározó részben a szélesebb nyilvánosság elől rejtett kincsek mind a mai napig. A szerelmes tízparancsolat sem volt még publikálva. A titkos kollekció – Kalmár Ilona végakaratának megfelelően – az imádott nő halála után, 1986-ban került a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe. A „kis Tit” egy egész életen át a szívében őrizte Móra Ferenc nagy titkát…

Móra Ferenc titkos szerelmes versei néhány héten belül egy önálló kiadványban, egy impozáns könyvecskében jelennek majd meg. A könyvbemutató alkalmából a titkos szerelmes versek, levelek néhány példányát és a szerelmi tízparancsolatot is bemutatják majd a nagyközönségnek – tudatta velünk Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.