24.7 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb JeSuisCharlie karikatúrák – Francia Intézet

JeSuisCharlie karikatúrák – Francia Intézet

0
JeSuisCharlie karikatúrák – Francia Intézet

A 2015. január 7-i merényletben elhunyt újságírók és karikaturisták emlékére, valamint a szólásszabadság védelme érdekében a Budapesti Francia Intézet 2015. március 12-től kiállítást rendez, melynek keretében számos olyan művész rajzát mutatja be nagy formátumban, akik szokásos kifejezési eszközükön, a ceruzán keresztül reagáltak az erőszakos eseménykre.

Kiállító művészek:

Amad + Sylv1 (F) – Olivier Balez (F) – Guy Delisle (CA) – Romain Dutreix (F) – Sergey Elkin (RU) – Gergely Göndöcs (HU) – Phillippe Geluck (BE) – András Halter (HU) – Ingrid Hoeben (BE) – Yann-Armel Huet (F) – Ana Juan (ES) – Remi Malingrey (F) – Dániel Merényi (HU) – Gyula Németh (HU) – Mana Neyestani (IR) – Gábor Pápai (HU) – June Pla (F) – Plantu (F) – Sébastien Samson (F) – Fred Vervisch (F) – Martin Vidberg (F) – Dhimant Vyas (IND) – James Walmesley (GB) – Zorro de Bianco (HU) – Adam Zyglis (US)

2015. január 7-én, délelőtt 11:30 körül fegyveres támadást intéztek a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin munkatársai ellen. A civil áldozatok mellett két rendőr is életét vesztette. A világ megdöbbenve követte az eseményeket.

Egy óra sem telt el, amikor felkerült a twitterre az a fekete hátterű, ikonikus Je Suis Charlie felirat, amely a terrortámadást elítélve a szerkesztőséggel való szolidaritást és a szólásszabadság melletti elköteleződést fejezi ki.

A netezők hamar átvették a képet és a szlogent, a feliratból pedig (egybeírva és kettős keresztet eléillesztve) hashtag vagyis címke lett, amely egybegyűjti a vele megjelölt összes bejegyzést a közösségi oldalakon.

Az aznapi posztok többsége szöveges részvétnyilvánítást tartalmazott vagy fotót a feliratot maguk elé tartó vagy azt épp magukra rajzoló emberekkel. Ám a magazin dolgozóinak kollégái, a grafikusok világszerte saját fegyverükhöz nyúltak: ceruzát ragadtak, hogy rajzban fejezzék ki tiszteletüket. Azonos mottóra, ilyen gyorsan és ilyen nagy mennyiségben még sosem készültek karikatúrák, s így ez a régi képzőművészeti ábrázolási mód, amely a 21.századra veszített népszerűségéből, ironikus módon e tragédia kapcsán újra reflektorfénybe került. A manapság megszokott, hírekre reflektáló mémek helyett igényes grafikák újra- és újraposztolásától nyüzsgött az internet egész januárban. E tárlat ezekből nyújt válogatást.

A támadás napjának estéjére a #JeSuisCharlie a twitter történetének legtöbbet használt címkéjévé vált. Január 7-9. között több mint 5 millió bejegyzést jelölt.

A „toll hatalmasabb, mint a kard”: tartja a közmondássá vált idézet, ám a fenti számadat igazolja, hogy a technika új, még hatékonyabb fegyvert ad az internetezők kezébe: a hashtaget.

Szöveg: franciaintezet.hu

MTI Fotó: Bruzák Noémi