24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Pályaudvar Film ajánló Kapás novellák kisfilmeken – Eszenyi

Kapás novellák kisfilmeken – Eszenyi

0
Kapás novellák kisfilmeken – Eszenyi

Eszenyi Enikő régi álmát váltja valóra, több kisfilmet rendez egykori mestere, Kapás Dezső novelláiból. A forgatások augusztusban kezdődtek a Vígszínház művészeinek közreműködésével. A kisfilmek 2016. október 23-án a Pesti Színház előadásában lesznek láthatók majd.

Kapás-2
Kapás Dezső, a Vígszínház egykori rendezője

A Vígszínház egykori rendezőjének és a Színház- és Filmművészeti Egyetem legendás tanárának, Kapás Dezsőnek híres növendékei ma is a magyar színházi élet kiváló tagjai. Kapás nevéhez olyan emlékezetes rendezések fűződnek, mint A Karamazov testvérek, a Kakukkfészek, A 22-es csapdája, az Equus, az Amadeus és A kopasz énekesnő.

Ám a pótolhatatlan színházi alkotónak több szépirodalmi publikációja is megjelent.

Kapás Dezső 52 évesen hunyt el, két megjelent novelláskötetében humorral kevert lírával mesél gyermekkori szorongásairól. Az Anyám halálai és a Papírkosár novellái egyedi, szatirikus hangon szólalnak meg.

Papírkosár

A szereplők

A novelláiból készült ötperces kisfilmek főbb szereplői: Stohl András, Fesztbaum Béla, Hajduk Károly, Wunderlich József, Majsai-Nyilas Tünde, Bach Kata és Hevér Gábor.

Az operatőr

A filmek operatőre Táborosi András lesz, aki nem először dolgozik majd a Vígszínház társulatával. „Andrist egy különleges fiatal tehetségnek tartom, akivel egy év alatt ez lesz a harmadik közös munkánk. A Találkozás és a Földrengés Londonban című előadások operatőreként már bizonyította, látásmódja remekül kiegészíti az én alkotói elképzeléseimet.”-elmélkedett Eszenyi Enikő, Vígszínház jelenlegi igazgatója.

Kapás Dezső
Kapás Dezső

Az elkészült kisfilmek október 23-án, a Pesti Színház előadásában láthatóak majd, ahol a Vígszínház társulata az ’56-os forradalomra emlékezik. Kapási Dezső két tanítványa: Hegedűs D. Géza és Gálffi László is közreműködik a műsorban.

Fotók: Vígszínház