24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe – OSZK

Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe – OSZK

0
Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe – OSZK
A felvétel 1937 májusában, vagy júniusában készült Babits Mihály otthonában, az Attila u. 95–99. sz. alatti lakásban. Az OSZK Kézirattárában a felvételnek csak az eredeti filmnegatívja található meg. A kép a negatívról készült felvétel konvertált változata.

 

Ritkaságok a Babits-hagyatékból. Kiállítás és tárlatvezetés az Országos Széchényi Könyvtárban a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepén 2014. szeptember 5–én és 6-án.

 A Budavári Önkormányzat szervezésében 12. alkalommal megrendezésre kerülő „Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe” rendezvénysorozat központi témája idén az I. világháború irodalma.

Az Országos Széchényi Könyvtár évek óta csatlakozik a programsorozathoz, ennek keretében idén a Babits Mihály alkotóműhelyéből ránk maradt gazdag hagyatékból kíván ízelítőt nyújtani a nagyközönség számára kiállítás és tárlatvezetések formájában.

A felvétel 1937 májusában, vagy júniusában készült Babits Mihály otthonában, az Attila u. 95–99. sz. alatti lakásban. Az OSZK Kézirattárában a felvételnek csak az eredeti filmnegatívja található meg. A kép a negatívról készült felvétel konvertált változata.
A felvétel 1937 májusában, vagy júniusában készült Babits Mihály otthonában, az Attila u. 95–99. sz. alatti lakásban. Az OSZK Kézirattárában a felvételnek csak az eredeti filmnegatívja található meg. A kép a negatívról készült felvétel konvertált változata.

Babits Mihály versei és családi élete

Kiemelt szerepet kapnak a költő háborúellenes, antimilitarista versei (Alkalmi vers; Fortissimo; Ne ily halált, ne ily harcot; Húsvét előtt; Prológus; Miatyánk), illetve verstöredékek, közöttük a „Játszottam kezével” című eredeti kézirattöredék, amely miatt a konzervatív publicisztika 1915 és 1916 között sajtókampányt folytatott a költő ellen, melynek eredményeként Babits kénytelen volt megválni gimnáziumi tanári állásától.

A versek mellett átfogó képet szeretnénk adni a Babits-család életéről, bepillantást kínálva abba az egyedülálló – jórészt még publikálatlan – fényképgyűjteménybe, amely Török Sophie és Babits Ildikó hagyatékából maradt fenn.

Színesíti tárlatunkat az a röntgenlemez-kollekció, amely a költő és felesége hangját őrizte meg. A Babits Mihály budapesti lakásait bemutató dokumentumok a családi otthon intimebb miliőjébe engednek bepillantást, egyben a költői, írói alkotás színtereiként arról üzennek, amiről az itt született halhatatlan művek: amikor fegyverek dörögnek, akkor sem hallgatnak a múzsák…

 

Tárlatvezetést tart: Bakos József, a Kézirattár munkatársa

Szeptember 5-én (péntek) 11, 14 és 16 órakor

Szeptember 6-án (szombat) 11, 14 és16 órakor

 

A kiállítás megtekinthető: 2014. szeptember 5–27. között, keddtől szombatig, 10–18 óráig.

A belépés a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe alkalmából 2014. szeptember 5-én és 6-án ingyenes.

A tárlatvezetésekre részvételi szándékát szíveskedjék jelezni a pr@oszk.hu email-címen legkésőbb

2014. szeptember 4. 12 óráig.

Belépődíj (2014. szeptember 9-től): 400 Ft.

 

OSZK kiadványok a Szentháromság téren

A könyvünnep teljes ideje alatt a Szentháromság téren található pavilonunkban az Országos Széchényi Könyvtár kiadványtári anyagait, ajándéktárgyait, kiadványait értékesítik, és mutatják be.

A könyvtár kiadói politikájának középpontjában a tartalom és a forma terén egyaránt magas színvonalú kiadványok állnak. Önálló kiadásaik mellett a legnevesebb professzionális kiadókat tudhatják partnereik között, akikkel együttműködésben számos sikeres könyvsorozat köteteit jelentetik meg immár évek óta. Szakértőik felkészültsége, munkatársaik szakmai tapasztalata lehetővé teszi, hogy a gyűjteményeikben őrzött gazdag forrásanyagra támaszkodva minden szempontból igényes tudományos és ismeretterjesztő kiadványokat kínáljunk az olvasóközönségnek a könyv-, irodalom-, színház- és zenetörténet mellett a művelődéstörténet, valamint a könyvtártudományok területéről.

A rendezvény témájához kapcsolódva árusítják egyik népszerű sorozatuk, a Nemzeti Téka közelmúltban megjelent legújabb darabját, Szőts Zoltán Oszkár Az OSZK egykori első világháborús gyűjteménye című kötetét.

szots-vilaghaboru-borito-1

Szőts Zoltán Oszkár: Az OSZK egykori első világháborús gyűjteménye

Az Országos Széchényi Könyvtár egykori első világháborús gyűjteményének létrehozása pontos lenyomata a hátország hangulatának a háború kitörésekor, mely gyors és dicsőséges győzelmet várt a hadak megindulásával. E diadalmenetet az egykori könyvtári vezetők dokumentálni akarták, hogy munkájukkal ők is kivegyék belőle a részüket. Az elhúzódó háború azonban kimerítette az ország teljesítőképességét, ezzel párhuzamosan az Országos Széchényi Könyvtárét is. Végül a gyűjtemény feloszlatása, amely a szörnyű anyagi helyzetre vezethető vissza, szintén párhuzamba állítható az országos szintű eseményekkel.

A volt gyűjtemény historiográfiai jelentőségét jól mutatja, hogy a gyűjtés lezárásakor több mint 176 ezer könyvtári egységet tartalmazott. A szerző a könyv első részében a Széchényi Könyvtár első világháborúbeli történetét foglalja össze. A második nagyobb tartalmi egységben magának a világháborús gyűjteménynek a történetét olvashatják az érdeklődők. A harmadik egy különleges forráscsoporttal, az első világháborús katonai tábori lapokkal foglalkozik.

Végül a könyv utolsó része egy közel ezerötszáz tételes bibliográfiát ad a nagyközönség kezébe, amely az egykori világháborús gyűjtemény törzsgyűjteménybe került magyar nyelvű, 1914 és 1918 között megjelent monografikusan leírható anyagait tartalmazza. A kötet az NKA Könyvkiadás Kollégiumának támogatásával a Nemzeti Téka sorozatban jelenik meg. Az első világháború kitörésének századik évfordulójához közeledve nem hangsúlyozhatjuk eléggé, hogy ezek a dokumentumok máig hozzáférhetőek a Széchényi Könyvtárban, így e kötet a korszak kutatásának fontos segédkönyve lesz.

 

A szerzőről:

Szőts Zoltán Oszkár történész, 2009-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett, jelenleg ugyanitt a Történelemtudományok Doktori Iskola Művelődéstörténeti Programjának hallgatója, egyben a Kari Doktorandusz Önkormányzat, valamint a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályának elnöke. 2008 óta az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa. Fő kutatási területe az első világháború historiográfiai értelmezésének története.

 

Bővebb információ az OSZK kiadványairól:

Budai-Király Tímea

Kiadványtár

kiadvanytar@oszk.hu

Tel: 06-1-22-43-878