24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Weöres Sándor 100 éves

Weöres Sándor 100 éves

0
Weöres Sándor 100 éves

A Petőfi Irodalmi Múzeumban(1053, Bp., Károlyi M. u.16.) 2014. június 1-jéig Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából olyan kiállítást hozott létre, amely az irodalmi kiállításokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás, interaktív nyelvi játékokkal ötvözi.

Weores

A megmozdult szótár 

A Weöres Sándor szövegeiből kiinduló kreatív játékok aktív gondolkodásra késztetik a látogatót, és lehetővé teszik, hogy az olvasó jobban megismerje a költő verseit. Versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés, verslehívó koppintásra és sok más érdekesebbnél érdekesebb feladat várja a játszani szerető közönséget. Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége – hangzása, ritmusa – körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát, s virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket.

„Munkámat használni lehessen, ne szájtátva csodálni” – írja Nagyság című versében. Ennek a kívánságának felel meg a kiállításnak ez a fele, melyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborjával hoztak létre.

 Weöres költőideálja a „személyiségétől megfosztott poéta, aki saját korlátaitól megszabadulva képes átélni a világ egészét”.

„Kiállításunk hagyományos részében mégis bepillantást engedünk a Weöres költészetén kívül eső, de annak alakulását mégiscsak befolyásoló életrajzba. Ezeket a tematikus elrendezésben szereplő témaköröket elsősorban Weöres Sándor levelezésén, vallomásain keresztül mutatjuk be, az ő szavait idézzük, ha a családjáról, mestereiről, tanárairól, barátairól, az irodalmi életről, történelmi, politikai eseményekről vall. Itt lehetőségünk van arra is, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében őrzött kéziratokat, fotókat, könyveket, képzőművészeti alkotásokat is bemutassuk a nagyközönségnek, valamint a társintézményekben fellelhető dokumentumokkal is gazdagítsuk a kiállítást” -említi honlapján a PIM.