24.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Ki mit gyűjt?

Ki mit gyűjt?

0
Ki mit gyűjt?

Ez nem egy fénykép! Mindenki tudja, hogy szeretem a kagylókat, csigákat. A napokban is volt velük egy balesetem: leestem és eltörtem a csigagyűjteményemet őrző üvegcilindert. Azóta púp van a fejemen, és mindenem fáj, valamint lila színben pompázom.

Nos, ez egy csendélet, én követtem el, akkoron, amikor lefestésre alkalmas csigák kerültek a birtokomba.

A víz alatti csodák-2

Most csak a valódi csigák törtek össze, a festett csigáim még mindig épek, és a falamon díszelegnek. Mert ugye mindenki gyűjt vagy gyűjtött valamit életében.
Én fém pénzekkel kezdtem, amelyek fényesek voltak, tehát újak. Négy évig gyűjtöttem őket, amíg összegyűlt annyi, hogy megvásárolhattam rajta az Egri Csillagokat…(Soha nem bántam meg a vételt, szerintem ebből a könyvből tanultam meg rendesen magyarul).
Később gyufásdoboz címkéket gyűjtöttem, egy rövid ideig, de abbahagytam, érezvén a dolog végeláthatatlanságát és kilátástalanságát. Valahogy nem volt benne poézis…
Ezután béka nippek következtek, rengeteg béka: porcelán, üveg, fa, kerámia, és még mi mindenből voltak a békáim, már nem is emlékszem. A könyves polcon ültek, és nem lehetett levenni egy könyvet sem úgy, hogy ki ne essen egy béka valahonnan. Fici összevonta egyszer a szemöldökét, és közölte, hogy „véleménye szerint „ebben a korban” már alább hagyhatnának a hülyeségek”!
Ki ne sértődött volna meg egy ilyen merészségre? Egy barátnőm kislányának ajándékoztam 10 éves születésnapjára az egész némán így vagy úgy brekegő társaságot.
Ezután kezdtem el kagylókat gyűjteni. Egészen addig, amíg már sehova sem fértek el, és Fici készített egy tiltó táblát, melyen ez állt:
-„Csigák, kagylók és egyéb fejlábúak által tengervízből összeállított, mészkőből és gipszből (honnan tudta ez a tag, hogy gipszből is? Rejtély!) álló felcsavarodó, nyílással rendelkező csigáknak és kagylóknak a lakásba való behozatala szigorúan tilos!”
Na, ezután kezdtem el gyűjteni a kék üvegeket, melyekről egyszer már meséltem Nektek. Szóval, annak is vége.
Most itt állok tanácstalanul: nincs mit gyűjtsek.
Fici, -amióta Drezdában voltunk és láttuk az egykori uralkodó gyűjteményét-, javasolja, hogy gyűjtsek kincseket! Kincseket? Jóóóóóó!
Most szép kavicsokat és színes gyümölcsmagokat gyűjtök. Ezek a kincseim!
Ti mit gyűjtőtök?
(székelyül ezt úgy mondják, „Ti mit gyűjttök”, de a számítógép felháborodott a kifejezésen…)

Previous article Külhoni Magyarságért Díjat kaptak
Next article „Kölcsey összehoz” – a virágkarnevál győztese
Dr. Schneider Izabella Marosvásárhelyen, kisiparos családban látta meg a napvilágot. Magát orvos-írónak tartja, de a sajtóban olykor csak modern polihisztorként említik. Orvosi egyetemet végzett és képzőművészeti iskolában grafikusi diplomát szerzett. 32 évig volt orvos, megszámlálhatatlan kiállítás és több mint húsz különböző témájú könyv kötődik nevéhez. "Orvossá váltam és gyógyítottam, de most leginkább festek és írok."