24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb A NAUTICA

A NAUTICA

0
A NAUTICA
A NAUTICA

A Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia története

2014. február 7-én nyitotta meg a Füleki Vármúzeum az idei első kiállítását A NAUTICA – A Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia története címmel. A tárlat a Városi Honismereti Múzeum termében látható.

A NAUTICA
Fotó: Marian Mesiarik

A kiállított tárgyak – a tengerészeti akadémiához kapcsolódó történelmi okiratok, a magyar tengerészet jelentős helyszíneinek és kiemelkedő személyiségeinek ábrázolásai, makettek, korabeli fizetőeszközök és tengerészek által használt készülékek – Horváth József okleveles kapitány magángyűjteményéből származnak.

Nautica
Horváth József okleveles kapitány
Fotó: Marian Mesiarik

A magyar tengerészet és tengerészképzés története az 1700-as évekre nyúlik vissza. 1753-ban Mária Terézia Triesztben megalapította az első tengerészeti iskolát, amely 1774-ben költözött át Fiuméba. Ebben az évben adta ki a királyné Politicum Edictum című rendtartását, amely részletesen meghatározta a tengerészet feladatait. 1852-ben egy új, három évfolyamos tengerészeti magániskolát alapítottak Fiuméban a már meglevő mellé. 1871-től egyesítették a két iskolát Királyi Tengerészeti Főtanoda néven. Később akadémiai rangra emelték a tanintézetet, és használhatta a „magyar királyi“ jelzőt. A szaktárgyakon kívül az oktatás nyelve a magyar lett. Az Akadémia fénykora 1905 és 1914 közé tehető, amit jeles tanárok és kiemelt állami támogatás jellemzett. Tankönyveket írtak és fordítottak, a hallgatókat bevonták a közösségi megmozdulásokba, kulturális életbe. Az I. világháború kitörése gyökeres változást hozott az iskola életébe. Végül az Olasz Nemzeti Tanács vette át az intézet irányítását, és fokozatosan megszüntette annak magyar jellegét. A tárlat külön rávilágít Július Juraj Thurzo, első szlovák tengerészkapitány és jeles útirajzíró életpályájának és munkásságának meghatározó momentumaira.

A kiállítás a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület (TIT HMHE) és a Zebegényi Hajózási Múzeum társszervezésével jött létre, a Párkányi Városi Múzeummal együttműködve.

A 2014. március 28-ig látogatható kiállítást Dr. Balogh Tamás, a TIT HMHE elnöke nyitotta meg.

plakat_nautica

Forrás: https://www.hradfilakovo.sk/

Fotó: Marian Mesiarik