31.6 C
Budapest
csütörtök, július 18, 2024
Home Egyéb Nigéria uralkodói – Néprajzi Múzeum

Nigéria uralkodói – Néprajzi Múzeum

0
Nigéria uralkodói – Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeumban „Nigéria uralkodói – George Osodi fotói” címmel nyílik vendégkiállítás 2014. szeptember 20-tól december 14-ig. A kiállítást szeptember 19-én 17 órakor Őfelsége Benjamin Ikechukwu, Keagborekuzi I., Agbor Uralkodója nyitja meg. Kurátorok: Zsazsi Chaillet és Ziggi Golding. Köszöntőt mond: Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

The Dein of Agbor Kingdom Keagborekuzi I 2012
The Dein of Agbor Kingdom Keagborekuzi

Vigyázzák a kulturális örökségüket és a békét

Ősi szokások, építészet, fantasztikus pompa: a Nigéria uralkodói című kiállítás a különböző törzsek legbelsőbb köreibe vezet be minket királyuk személyén keresztül. A királyok pompás, teljes díszben készült hivatalos portréját az uralkodó rövid életrajza kíséri, valamint ismertető az adott törzs szokásairól és történetéről. A Nigéria uralkodói című kiállítás egyedülálló bepillantást nyújt e különleges személyiségek életmódjába, akik őrzik a múlt értékeit, miközben egy új évezredbe lépnek. „Az ösztönzött, hogy ezt a változatos országot beutazva és a portrékon túltekintve felfedezzem e személyek környezetét, mivel ők vigyázzák kulturális örökségünket és a békét. Építészetük, öltözködési stílusuk és személyiségük bemutatása által tisztelegjek előttük, miközben a látogatók elé tárjam országom gazdag kultúráját is. A mai világ széthúzással és bizonytalansággal teli válsága idején, az emberek a köztük lévő különbségeket értéknek tekintik, nem pedig kivetnivalónak vagy elválasztó erőnek.”

HRM Pere Donokoromo ll JP The Pere of Isaba Kingdom 2012
HRM Pere Donokoromo ll JP The Pere of Isaba Kingdom

A művészről

George Osodi nigériai fotós, Lagoszban él. Közgazdászként végzett a lagoszi egyetemen, autodidaktaként tanult fotózni. A lagoszi Comet magazin fotóriportere lett, majd 1999-től az Associated Press hírügynökség tudósítója. Számos helyi és nemzetközi megbízása van, dolgozott többek között a New York Times, a Time magazin, a Guardian, a Telegraph, a London Times, a USA Today, az International Herald Tribune, a CBB és a Der Spiegel lapoknak. Több nemzetközi díjat nyert fotóival, munkáit világszerte rengeteg egyéni és csoportos kiállításon lehetett megtekinteni. A Nigéria Uralkodói az első művészi projektje, amely még folyamatban van. A kiállítás az elmúlt két év munkájából mutat be egy válogatást. A művész szeptember 18-20-ig Budapesten tartózkodik.

Fotók: Photographs © George Osodi

További információ és link: www.nigeriamonarchs.com

A budapesti Néprajzi Múzeum nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10–18 óráig, hétfőn zárva.

HRM The Emir of Kano Alhaji Ado Bayero 2012
HRM The Emir of Kano Alhaji Ado Bayero
Previous article Vígszínház – Csupa remekmű
Next article Hangszer a 21. században – Manuel Staropoli
Dr. Schneider Izabella Marosvásárhelyen, kisiparos családban látta meg a napvilágot. Magát orvos-írónak tartja, de a sajtóban olykor csak modern polihisztorként említik. Orvosi egyetemet végzett és képzőművészeti iskolában grafikusi diplomát szerzett. 32 évig volt orvos, megszámlálhatatlan kiállítás és több mint húsz különböző témájú könyv kötődik nevéhez. "Orvossá váltam és gyógyítottam, de most leginkább festek és írok."