31.6 C
Budapest
csütörtök, július 18, 2024
Home Pályaudvar Kiállítás Sáfrány utcai barlanglakások

Sáfrány utcai barlanglakások

0
Sáfrány utcai barlanglakások
Fotó: IB.hu

Magyarország 70 településén találunk barlanglakásokat. Ebból Egerszalókon 33 lakást építettek barlangokba a két világháború között.

Barlanglakás-1
Egy régi kép a lakókról

barlanlakások-8

„A Sáfrány utca összefüggő barlanglakásai a helyi önkormányzat tulajdonában vannak, védelem alatt állnak. A barlanglakásokban kialakított helytörténeti gyűjtemény és az épített örökség együttese nyújt egyedi élményt az idelátogatóknak.

barlanglakások-7
„Szoba részlet”

A Tarna völgyétől Miskolcig terjedő Bükkalja vidékének felső rétegét képező tufakő könnyen vágható, jól faragható. Természetes állapotában jó vízzáró. A Bükkalján ma 18 barlanglakásos település ismert. A 19. század közepén még 33 barlanglakás volt látható Egerszalókon. Némelyiket még a 60-as években is lakták, vannak amiket ma is használnak pl. nyári konyhának.” -írja a www.egerszalok.hu.

barlanglakások-3
„Kézi malom”

„A Mesterségek Műhelyében: a mezőgazdaságban és a ház körül használatos szerszámokat, kisiparos és kézműves mesterségek eszközeit nézhetik meg a látogatók. A többi lakás eleink használati tárgyait, a II. világháborút megelőző időszak, konyhai eszközeit, bútorait helyi gyűjtésből származó tárgyai vanak kiállítva.”

barlanglakások-6
Konyhai eszközök
barlanglakások-8
Tájékoztató a falon…

Fotók: IB.hu