24.7 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Tábori Györgyre emlékezik a Vígszínház

Tábori Györgyre emlékezik a Vígszínház

0
Tábori Györgyre emlékezik a Vígszínház
2010. májusában emléktáblát avattak, szülőháza, Budapest - Krúdy Gyula utca 16-18 ház falán.

Felolvasó színházi előadással emlékezik a 100 éve született Tábori Györgyre a Vígszínház: a szerző Goldberg-variációk című művét a Házi Színpadon mutatják be 2014. május 23-án.

Az este fél 8-kor kezdődő előadást Hegedűs D. Géza rendezi, a szerepeket Kern András, Járó Zsuzsa, Hegedűs D. Géza, Fábián Szabolcs, Varju Kálmán és Csőre Gábor alakítja – áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az est folyamán a szerzőre emlékezik Marton László is, aki a Goldberg-variációkat kivételesen szellemes, összetett írásnak tartja, Tábori György életműve legvonzóbb darabjának. „Olyan lebilincselő alkotásról van szó, melyet az egész világon játszanak, és most a Vígszínház közönsége is részesülhet a különleges élményben. Tábori élt Londonban, Amerikában, majd élete vége felé Németországban és Ausztriában, de mindenütt a magyarok hírnevét öregbítette” – idézi a közlemény a Vígszínház főrendezőjét.

Mint a közleményben felidézik, 1914. május 24-én született Tábori György, vagy ahogy külföldön ismerik, George Tabori író, műfordító, rendező, a 20. századi színházművészet meghatározó alakja.

Tábori György sokoldalú, nemzetközi hírű alkotó, akit Londontól New Yorkig tisztelet és megbecsülés övezett, és aki olyan zseniális művészekkel állt kapcsolatban, mint Brecht, Thomas Mann vagy Alfred Hitchcock. Brecht műveit ő ismertette meg Amerikával, Hitchcocknak pedig forgatókönyvet írt, és ő jegyzi a Vallomás című filmet – áll a közleményben.

MTI-hír

2010. májusában emléktáblát avattak, szülőháza,  Budapest - Krúdy Gyula utca 16-18 ház falán.
2010. májusában emléktáblát avattak, szülőháza, Budapest – Krúdy Gyula utca 16-18-as ház falán.