24.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Ámítás-technika 125 éves a Nintendo

125 éves a Nintendo

0
125 éves a Nintendo

A napokban ünnepli 125. születésnapját a Nintendo, ebből az alkalomból kicsit visszatekintük a cég múltjába.

A vállalatot Jamaucsi Fuszadzsiro alapította Kiotóban, 1889. szeptember 23-án Nintendo Company, Limited (Nintendó Kabusiki-gaisa) néven. A cég kezdetben kézzel készített un. hanafuda játékkártyákat gyártott, de a XX. század derekán probálkozott taxi- és szállodaüzemeltetéssel is. Később azonban a játéktermi (Arcade) és otthoni (Konzol) videójátékok jelentős gyártójává és meghatározó piaci alakjává vált egészen napjainkig. Története során 453 millió játékgépet és közel 2,2 milliárd játékprogramot adott el világszerte.

A jó évek

Donkey Kong

Donkey_Kong_Arcade_széles

A kitalált szereplőt két másikkal együtt Mijamoto Sigeru a Nintendo eredeti tulajdonaként alkotta meg. A szereplők eredetileg egy ‘Popey’ nevű játékban szerepeltek volna, azonban a ‘Popey’ engedélyezése megbukott. Ha valaha valahol biztosan talákozhattál Nintendo játékkal, akkor az szinte biztosan a Donkey Kong volt egy játékteremben, vidámparkban vagy valamilyen vendéglátóipari egységben. Az emberek a játékgépre tett pénzérméjükkel jelezve türelmetlenül várták, hogy végre játszhassanak. Ez a játék érezhető csapást mért az akkori játékgép piacra és a legtöbbet eladott játékszoftverré vált. De a Donkey Kong nem csak pénzt hozott a szerzőjének, hanem a Nintendo legnagyobb karakter alapú termékét teremtette meg Mario ( -eredetileg „Jump Man”) mellett. Összességében a játék hatása felbecsülhetetlen, a mai napig is rengeteg játékossal és rajongóval büszkélkedhet.

Nintendo GameBoy
Nintendo Gameboy
1989-ben adták ki, és legalább annyira tartozéka volt a játékosoknak mint a ma emberének az okostelefon.
Gyártási ideje alatt több mint 118 millió egységet adtak el, ezzel minden idők legtöbbet eladott konzol gépe lett. Mai szemmel nézve a téglalap forma és a 8 bites kijelző már elavultnak hat. De a maga idejében a hordozható játékélmény megtestesítője volt a játékosok számára. Már nem feltétlenül volt szükség egy otthoni konzolgépre, a játékélmény bárhol, bármikor elérhetővé vált.

NES, SNES

SONY DSC

Bár az SNES (Super Nintendo Entertainment System) nem volt képes  az 1983-tól gyártott NES  (Nintendo Entertainment System) sikereinek felülmúlására mégis a 16 bites korszak legkelendőbb konzolja lett. E két otthoni konzol közel 110 millió példányban kelt el világszerte. A NES sikereinek köszönhetően támadt fel az akkor romjaiban heverő videójáték-ipar az Egyesül Államokban. Az SNES lefektette mindazon elvárásokat a riválisok számára amit egy konzoltól elvárhatott a korszak. Az is említésre méltó, hogy a két gép majdnem két teljes évtizedet fedett le a játékosok életében hiszen az SNES-t egészen 2000-ig gyártották.

Nintendo Wii

Wii-Console

Ez a konzol szó szerint tömegeket mozgatott meg. 2006-os kiadása óta több mint 100 millió darabot adtak el belőle. Hardverileg nem volt annyira erős, mint a PS3 és meg sem közelítette az Xbox 360 grafikai tudását, de megmutatta mit jelent a mozgásérzékelés alapú játék a hallgatóság számára. Hirtelen milliók kezdtek el érdeklődni a kábelre csatlakoztatott kontroller nélküli játékok iránt, Wii Sportokat játszva a nappaliban. A Wii sikereit látva kezde el fejleszteni a saját mozgásérzékelő interfészét a Sony (PS Move) és a Microsoft (Kinect). Remélve, hogy ezáltal ők is egy nagyobb szeletet haraphatnak ki a konzolok piacából, ahol addig a Nintendo dominált.

Nintendo 3DS

Nintendo-3DS-AquaOpen

A Nintendo szemüveg nélkül is használható 3D kézi konzolja. Szerencsétlenségére indulásakor nem állt a játékosok rendelkezésre túl sok nagy nevű játék. Végül 5 hónapnyi bizonytalanság után tonna számra kezdtek el áradni az olyan játékok, mint a  Luigi’s Mansion 2, Fire Emblem, Donkey Kong Country Returns 3D, Lego City: Undercover vagy az  Animal Crossing: A New Leaf. Végül a Nintendo 44.14 millió darab 3DS-t adott el napjainkig.

Nehéz idők

Virtual Boy

Virtual-Boy-Set

A Nintendo egyik hordozható konzolja, ami képes volt megjeleníteni „valódi 3D grafikát”. 1995. július 21-én lett kiadva, de a gyenge eladások miatt csupán néhány hónapig volt forgalomban. A játék használatot forradalmasító Gameboy és a Nintendo 64 után a vállalat egy olyan piros műanyagba bújtatott konzol kiadása mellett döntött, melyet a játékosoknak a fejükön kell viselni és a megtartásához egy asztalt kellett, mint segédeszközt használni. A készülék csak piros-fekete színekben jelent meg és nem tűnt túl jó mókának játszani vele. Nem meglepő módon összesen 22 játékot adtak ki rá.

Nintendo GameCube

800px-NGC_Gamecube

Végül a GameCube nem volt totális tévedés, hiszen összességében 22 millió darabot értékesítettek belőle világszerte. De még így is messze elmaradt korának kihívóival szemben. Először is ha online szerettél volna játszani, akkor a vásárlásnál az Xbox vagy a PS2 jöhetett számításba vagy az akkoriban piacon lévő Sega Dreamcast. Ez alatt az idő alatt egy Nintendo játékos továbbra is a szobák lokális rabja volt és a cég még éveken át nem nyitott az internetes lehetőségek irányába. Másodsorban ott voltak a lemezek. A kalózkodás megakadályozásának céljából kisebb méretben. Ez azonban nem csak kisebb tárolókapacitást eredményezett, hanem azt is, hogy a készüléket nem lehetett DVD lejátszóként használni. Amiért azonban a 2000-es években a játékosok inkább a Sony és a Microsoft számára termeltek bevételt.

Wii U

1280px-Wii_U_Console_and_Gamepad

Talán még korai lenne temetni ezt a konzolt,  és bármilyen végleges véleményt alkotni vele kapcsolatban. De az tény, hogy megannyi meghatározó jelentőségű kiadás után ez a konzol már a megjelenését követő 48 óra után elérte eladásainak alkonyát, a Sony PS4-nek köszönhetően. Több nagy áruház és webáruház is jelentősen csökkentette az eladási árát csak, hogy szabadulhasson a készleteitől. A Wii U több portolt játékkal is rendelkezik, de ezekkel sok esetben az Xbox 360 és PS3 tulajdonosok már egy évvel korábban játszhattak.

Források: Wikipedia, saját gyüjtés

Fotók: Wikipedia