17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Virágos Európa díjat ad – Százhalombatta

Virágos Európa díjat ad – Százhalombatta

0
Virágos Európa díjat ad – Százhalombatta
Sikeres pályázatának köszönhetően Százhalombatta lesz a házigazdája az Európai Virágos Városok és Falvak Verseny (Entente Florale Europe) díjkiosztó ünnepségének 2014. szeptember 26-28. között. A rendezvényre Európa tizenegy országából és a hazai szakmai szervezetektől, minisztériumokból érkezik a népes – több száz fős – vendégsereg.
virágos város-1
Virágos Európa díjat ad – Százhalombatta

A város 2011-ben nyerte el először a Virágos Magyarországért Díjat, majd a következő évben ezüst fokozatot ért el a nemzetközi döntőn. Az önkormányzat jelentkezést nyújtott be az 2014-es nemzetközi díjkiosztó megszervezésére. (Amit korábban, 2013-ban az angliai Bristolt nyert el.)

Százhalombatta a 2014-es nemzetközi díjkiosztó gála megszervezésével újabb lehetőséget kapott, hogy ország-világ előtt megmutassa: milyen egy huszonegyedik századi, élhető iparváros.

viragosvaros-3
Virágos Európa díjat ad – Százhalombatta

Korábban a legszennyezettebbek, a „Piszkos tizenkettő” közé sorolt ipari település mindenkori városvezetése rengeteget tett és tesz azért, hogy az itt élők ne betonrengetegben, hanem egészséges, barátságos és mindenekelőtt zöld környezetben töltsék mindennapjaikat.

A város szinte minden szegletében látható színpompás, változatos virágágyások, összesen mintegy 1250 négyzetmétert foglalnak el, a főutak melletti kandelábereken 796 muskátli nyílik. A Szent István tér átalakítása lehetőséget nyújtott kuriózumnak számító dísznövények kiültetésére, új stílusok meghonosítására is.

viragos varos-2
Virágos Európa díjat ad – Százhalombatta

Az önkormányzat a „Virágos Százhalombatta” és a „Tiszta udvar, rendes ház” mozgalommal igyekszik a lakosságot is bevonni a környezet szépítésébe.

Minden évben húszezer tő egynyári virágot osztanak ki, a kerti hulladék ingyenes elszállításával, komposztáló edények díjmentes biztosításával, valamint szezonális locsolási kedvezménnyel motiválják a városlakókat a környezettudatos és igényes kertészkedésre. A környezet tisztán tartásában, fejlesztésében és védelmében számos közösség és civil szervezet aktív szerepet vállal.

Az Európai Virágos Városok és Falvak Versenye egyedülálló program, hiszen évente közel ötvenmillió embert mozgósít és huszonötezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus környezet megteremtése és megóvása érdekében. 1990-ben a kelet-európai térség államai számára is megnyílt, ám a csatlakozás lehetőségével elsőként hazánk élt. A nemzetközi versenyben résztvevő országok a következők: Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Szlovénia és Magyarország. Az európai versenyben eddig 24 magyar város és falu képviselte hazánkat. Az igen erős mezőnyben számos település került a virágosítási program legjobbjai közé: Siófok (1997.), Kaposvár (2004.), Nagyatád (2006.), Eger (2007.), Géderlak (2002.), Lipót (2010.), Balatonfüred (2011.), Százhalombatta (2012.), Hévíz (2013.).