24.7 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb 66 éves az Utasellátó

66 éves az Utasellátó

0
66 éves az Utasellátó

A 66 éves Utasellátó múltját idéző kiállítás nyílt Budapesten a Közlekedési Múzeumban.

Csoki roló, „sztaniolba” csomagolt csemege, csatos üveges üdítő, Herendi, Hollóházi logózott porcelánok – ki ne emlékezne rájuk? Ma már több évtizedes vasúti utazásos emlékek. A MÁV-START májusban hirdette meg az utazóközönség körében az Utasellátó ereklyék megmentését célzó programját, egyebek közt a felhívásra beérkezett tárgyakból is kerültek a tárlat anyagába.

A gyűjtemény bemutatja a korai hálókocsikat, azt, hogy a II. világháború után hogyan indult el az Utasellátó szolgáltatás. Azok, akik a sok eredeti tárgy és dokumentum szemlélésébe belefáradnak, megpihenhetnek a kiállításban berendezett büfékocsi ülésein, „kinézhetnek a vonat ablakán” is, vagy megnézhetik, milyen volt a vetett ágy egy hálókocsiban.

Megtekinthetők étkészletek (Herendi, Apponyi, Zsolnay, Alföldi), menükártyák, belső használatra készült szakácskönyvek valamint Utas üdítős üveg, bambis üveg, régi szakácsruha, hálókocsi kalauz egyenruha, felszolgálói egyenruha, kártyanaptár, utas-szótár és egy 1973-ból származó étlap is.

A vitrinekben mindezeken túl különböző büfé, étkező és hálókocsi H0-ás modellek is láthatók.

A kiállítás 2014. augusztus 20-ig várja a látogatókat.

Szöveg, fotó: www.mmkm.hu