24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Állvány Az Ágak és Szervátiuszék

Az Ágak és Szervátiuszék

0
Az Ágak és Szervátiuszék
Fotó: illusztráció (IB.hu)

Tárlat, mely két szobrászművész – apa és fia – életművének retrospektív igényű bemutatása. „Ágak – Természetművészet-változások” címmel a Műcsarnokban. 2016. október 16-ig közel százharminc alkotáson keresztül ismerheti meg a közönség a Kolozsvárott született Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor életművét.

Fotó: illusztráció (IB.hu)
Fotó: illusztráció (IB.hu)

Az 1983-ban elhunyt Szervátiusz Jenő művészetének fókuszában a szülőföld és a magyar kultúra szeretete állt. Kivételes küldetéstudatát és a magyar nép sorsa iránt érzett elköteleződését fia Tibor is magáénak vallja.

A Műcsarnok nyári tárlatán bemutatjuk a Kolozsvári Művészeti Múzeumban őrzött Szervátiusz Jenő szobrokat éppúgy, mint Szervátiusz Tibor monumentális munkáit: így a Magyar Nemzeti Galériában lévő főművét, a Tüzes trónon címet viselő Dózsa-szobrot, és a ritkán látható több mint 4 méteres Kolozsvári Krisztust is. A kiállításra közel 80 mű érkezik Szervátiusz Tibor műterméből, köztük a hatalmas andezit Ady-fej, vagy a bronz Szabó Dezső-fej. Együtt lesz látható több Petőfi Sándort ábrázoló műve, így a műteremből érkezők mellett a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött Ispánkút. A Nemzeti Galéria gömbkő Móricz feje és párdarabja a homokkőből készült Napisten lánya is szerepel majd a tárlaton. A nagyméretű fő művek látványát egészítik ki a kisebb, intimebb faragások és öntvények, valamint a slide-show segítségével bemutatni tervezett köztéri művek.

Szervátiusz Jenő és Tibor munkái számos európai nagyvárosban voltak már láthatók, azonban igazán jelentős, átfogó bemutatásukra évtizedek óta nem volt példa. A mostani kiállítás ilyen értelemben minden korábbinál komplexebbnek ígérkezik. Egyrészt kitekintést ad Szervátiusz Tibor legutóbbi alkotásaira, másrészt a Kolozsváron és budapesti közgyűjteményekben lévő művek most lesznek először együtt láthatóak.

Szöveg: Műcsarnok

Fotó: IB.hu