29.1 C
Budapest
csütörtök, június 30, 2022

Akár karácsonyi meglepetés – Dresch Quartet

Author

Categories

Share

Nyár végén jelent meg a Dresch Quartet új lemeze Tördelős címmel. Dresch Mihály művészetét bizonyára nem sok jazzkedvelőnek kell bemutatni. Muzsikája igazi különlegesség. Nem „tucat-jazz”.

Míg ő maga tenor- és szopránszaxofonon, valamint furulyán játszik és énekel, Lukács Miklós cimbalmon, Horváth Balázs bőgőn, Baló István dobokon. Így együtt adják azt a különleges harmóniát, mely zenéjüket jellemzi.

Igazi kárpát-medencei a hangzásvilág. Jól tükrözi zenéjük hangulatát saját megfogalmazása: “Egész életemben arra törekedtem, hogy érzékeltessem: az ember egyszerre szeretheti a legtisztább jazzmuzsikát, és az eredeti népzenét. Egyszerre lehet korszerű és magyar. Az ember minél többször hallgatja ezt a lemezt, mindig éri egy kis meglepetés, minden újabb meghallgatás alkalmával új élménnyel tud szolgálni.”

Az albumon található hat szám mindegyike Dresch Mihály kompozíciója vagy hangszerelése. „A cím magáért beszél, egy kicsit negatív, de ez nem baj. Miért, nem tördelődik az ember? Ezt kár volna tagadni. Ez az egyik szám címe, aminek aszimmetrikus ritmusa van, ez is benne van ebben a szóban és ezt a hangulatot tükrözi a lemezborító is, amin a lányom rólam készült rajza látható. Eredetileg a ”Férfiének” címet akartam adni a CD-nek, de aztán kiderült, hogy ilyen lemez már van.” – nyilatkozta korábban a szaxofonos.

Forrás: https://dreschquartet.hu/

Hallgass bele te is: https://www.youtube.com/watch?v=v_44dNozP_A

Author

Share