24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Albert László képei – hamarosan a Louvre-ban!

Albert László képei – hamarosan a Louvre-ban!

0
Albert László képei – hamarosan a Louvre-ban!

A legnagyobb természetességgel és nyugalommal lépked egyre feljebb és feljebb a festőművészek képzeletbeli ranglétráján. Albert László, aki színeket és formákat kovácsol laza mozgulatokkal papírra és vászonra. Aki múltat és jelent értelmez oly könnyedén, mint ahogyan a hűs szél egy-egy virágszirmot repít a nyári melegben. Alkotott George W. Bush tiszteletére, kiállították a Magyar Nemzeti Galériában, megcsodálták képeit a londoni, a miami és a dubai művészeti körök. Idén júniusban teljesül egy újabb nagy álma, felkerülnek a képei a Louvre falaira. Egy somogyi festő, aki meghódítja a világot.

unnamed-3

-A hazai képzőművészek egyre többen említik a nevét. Hamarosan újabb olajképei kerülnek a Louvre-ba. Mennyire tudatos a festői pályája? Nehéz magyarként bekerülni a francia művészvilágba illetve mit üzen azoknak, akiknek hasonló álmaik vannak?

-Idén meghívásra megyek Párizsba, a tavalyi megfelelés miatt, de sokan várnak vissza a Louvre-on kívül is. Szeretnék fejlődni, gazdagodni impulzusokkal. Úgy gondolom, hogy még mindig Párizs a művészetek hazája. Azt javaslom a hazai festőknek, hogy próbáljanak meg örülni más sikereinek és folyamatosan alkossanak, kitartással. Festői pályámon tudatosan festem le azokat a dolgokat, melyeket meg szeretnék menteni az elmúlástól.

-Korábban azt nyilatkozta, hogy a kaposvári óvodában, ahová járt, már huszárokat festett, majd felnőttként Dél-Franciaországban építőmunkás volt, miközben anatómiát, francia nyelvet tanult, és festészeti technikákat utcai festőktől. Amikor itthon meglátta a képeit egy-egy képzett festőművész, mit mondott? Illetve ehhez képest a francia érdeklődő közönség miképpen véleményezte alkotásait?

-A hazai festők szerint látszik, hogy keresem önmagam, illetve azt a vonalat, amivel szeretnék kibontakozni. A franciák a képeimet ajánlgatták galériáknak, és folyamatosan adtak instrukciókat arra, hogy ne csak a megtanult formákat fessem le, hanem érzéseket, benyomásokat, hatásokat amelyek körül vesznek.

unnamed-2

-Eddigi művész életének a legnagyobb lendületet a 2006-os évet tekinti, amikor egy osztrák műértő felvásárolt 35 képét? Ha valaki Albert László képet szeretne, akkor kizárólag csak anyagi korlátai lehetnek?

-Leginkább időkorlátai vannak. Mindenki számára elérhetővé tudom tenni a munkáimat.

-A Paparazzi című képe bejárta a világot, miben rejlik ennek a műnek a nagyszerűsége? A kép befejezése után másnak látta Jézus alakját? A hit és a vallás jelen van a mindennapjaiban vagy ez csak egy kirándulás volt, egy divatos téma?

-A kép a világ kifordulását jelzi. Abszolút azonosulni tudtam a témával, hiszen napi szinten olvasom a bibliát, főleg az Új testamentumot. Sajnos ma álmodozásnak tűnik, hogy szeretnék egy olyan világot, ahol Jézus tanításai érvényesülnének. Nem vagyok vallásos, de a szívemben van meggyőződés Isten létezéséről.

-Minden pillanatban tud festeni? Rendszerben él vagy az adott helyzetre, érzelmi-értelmi inpulzusra reagál?

-Ez változó, ugyan úgy hatnak rám is napi dolgok, teendők, ingerek, melyek befolyásolják alkotói tevékenységemet. Szerintem ez az a terület melyeket nem lehet munkaórákra beosztani, de fontos része a napi teendőimnek.

unnamed

-Külföldről vásárol alapanyagot? Itthon elérhetetlen vagy drága a jó minőség?

-Már itthon is hozzá tudok jutni professzionális alapanyagokhoz.

-Miképpen jellemzi munkáit? Modern impresszionista?

-A képeim hagyománytisztelő modern képek.

unnamed-4

-Rippl-Rónai József festőművész mellett jól megfér Szabó Győző színművész is. Kik még a nagy példaképek? Honnan táplálkozik alkotói lénye?

-Daniel Dowton világhírű divatillusztrátor munkái is nagy hatással vannak rám, ezért készítettem róla is egy festményt, amit majd Párizsban mutatok be. Nagyon szeretem a könnyűzenét, szeretek gitározni… például: Zagar, We are Rock Star Ligeti György énekes-gitáros barátom zenéje is jótékony hatással van a kedélyállapotomra. Ezen kívül még Pajor Tamás előadóművészt tekintem példaértékűnek.

-Mit gondol, fontos a festőművészek életrajzának ismerete, ahhoz, hogy megértsük a képeiket? Van, aki nem érti az Ön munkáit és az általuk sugallt gondolatot?

-Minden képemnek van mondanivalója, nyilván volt aki nem értette, de mindig találtunk arra lehetőséget, hogy közöljem jelentésüket.

-Mikortól tekinthetik meg a képsorozatát a Louvre-ban? Következő hazai kiállításai?

-A Louvre-ban 2015.június 12-13-14-én egy kortársfesztivál keretein belül mutatom be képeimet. Kaposváron több éve rendeznek Rippl Fesztivált (idén május 28-tól), ahol én is kiállítom képeimet, baráti társaságban, az Eleven Kultúrbisztróban. Akit érdekel, jöjjön, nézze majd meg!

További infók a művészről: www.facebook/Art Albert

Fotók: Albert László