12.5 C
Budapest
péntek, április 19, 2024
Home Egyéb Az angol nyulak

Az angol nyulak

0
Az angol nyulak

Angliában – tudtad ? – a nyúl nem endémiás (egyetlen szűk területen való tömeges jelenlét – szerk.). Nem fordult elő valamikor a szabad természetben, csak akkor szaporodott el a tapsifüles társaság, miután Nyúlbarátok kitették őket a sanyarú brit természetbe. Ahol nem volt egyéb, csak rengeteg fű, de ennél több nem is kellett a nyulaknak. Mivel természetes ellenségük sem volt a szigeteken, ezért elszaporodtak. Igen, mint a nyulak.

Vagyis lelegelték az amúgy birkáknak szánt füvet, de az ír, kelta, skót és egyéb népesség elvetett sanyarú kis zöldségét is elégedetten rágcsálták. Ám ez így nem mehet, felkiáltással, összedugta a szeplős, vörös hajú, fehér bőrű fejét a népesség, és kitalálták, hogy nyusztokat, és nyesteket fognak tenyészteni, mert azok majd megeszik a nyulakat. Hoztak sok nyusztot és nyestet, állítólag hermelint is hoztak, meg apró, vérszomjas görényeket. Tenyésztették, majd elengedték őket. Ki, a nyulaktól elárasztott területekre. Mentek is a gyors kis ragadozók, vértől gőzölgő pofácskáikkal irtották füleséket, amíg megcsappant a nyúlpopuláció. Annyira meg, hogy a gyilkos kis társaságnak már nem jutott finom falat.

Ekkor vették észre az okos termelők, hogy fogynak a tyúkok. Sőt, a tojások is. Ide nagyobb ragadozók kellenek, vadmacskák, hiúzok, ocelot, és egyéb, ami megeszi az elszaporodott éhes görényeket és más szőrmés állatot. Ki lehet találni, mi történt: a biológiai hadviselés eme nagyobb testű harcosai kiirtották ugyan a véres pofájú kicsinyek társaságát, de a juhokat is megették „nyomtatéknak”. Lássatok csodát, ismét elszaporodott a fű! A ragadozók is! Ezután a termelők nem szívesen engedték ki gyermekeiket a legelőkre, hogy ott a jószágra vigyázzanak. Állítólag tűntek el tehenek, sőt, bivalyok is. Ezeknél nagyobb állatokat nehezen lehetne betelepíteni. A kardfogú tigris kihalt, ugy-e, és a tirannozauruszokat visszatenyészteni nagyon macerás lenne.

Most azon gondolkoznak, hogy hozzanak be mégis inkább Komodo – varánuszokat, vagy irtsák ki a füvet valamilyen „ló porral”? Ebbe persze a lovak is beledöglenének…

Hallom, valaki ismét kitett néhány nyulat! Jaj a birkáknak! Jaj-aj-aj…Minden kezdődik előről!

Previous article A gondolához faragnak lapátot
Next article Új világháborús emlékbélyeg
Dr. Schneider Izabella Marosvásárhelyen, kisiparos családban látta meg a napvilágot. Magát orvos-írónak tartja, de a sajtóban olykor csak modern polihisztorként említik. Orvosi egyetemet végzett és képzőművészeti iskolában grafikusi diplomát szerzett. 32 évig volt orvos, megszámlálhatatlan kiállítás és több mint húsz különböző témájú könyv kötődik nevéhez. "Orvossá váltam és gyógyítottam, de most leginkább festek és írok."