16.7 C
Budapest
kedd, augusztus 9, 2022

Az angol nyulak

Author

Categories

Share

Angliában – tudtad ? – a nyúl nem endémiás (egyetlen szűk területen való tömeges jelenlét – szerk.). Nem fordult elő valamikor a szabad természetben, csak akkor szaporodott el a tapsifüles társaság, miután Nyúlbarátok kitették őket a sanyarú brit természetbe. Ahol nem volt egyéb, csak rengeteg fű, de ennél több nem is kellett a nyulaknak. Mivel természetes ellenségük sem volt a szigeteken, ezért elszaporodtak. Igen, mint a nyulak.

Vagyis lelegelték az amúgy birkáknak szánt füvet, de az ír, kelta, skót és egyéb népesség elvetett sanyarú kis zöldségét is elégedetten rágcsálták. Ám ez így nem mehet, felkiáltással, összedugta a szeplős, vörös hajú, fehér bőrű fejét a népesség, és kitalálták, hogy nyusztokat, és nyesteket fognak tenyészteni, mert azok majd megeszik a nyulakat. Hoztak sok nyusztot és nyestet, állítólag hermelint is hoztak, meg apró, vérszomjas görényeket. Tenyésztették, majd elengedték őket. Ki, a nyulaktól elárasztott területekre. Mentek is a gyors kis ragadozók, vértől gőzölgő pofácskáikkal irtották füleséket, amíg megcsappant a nyúlpopuláció. Annyira meg, hogy a gyilkos kis társaságnak már nem jutott finom falat.

Ekkor vették észre az okos termelők, hogy fogynak a tyúkok. Sőt, a tojások is. Ide nagyobb ragadozók kellenek, vadmacskák, hiúzok, ocelot, és egyéb, ami megeszi az elszaporodott éhes görényeket és más szőrmés állatot. Ki lehet találni, mi történt: a biológiai hadviselés eme nagyobb testű harcosai kiirtották ugyan a véres pofájú kicsinyek társaságát, de a juhokat is megették “nyomtatéknak”. Lássatok csodát, ismét elszaporodott a fű! A ragadozók is! Ezután a termelők nem szívesen engedték ki gyermekeiket a legelőkre, hogy ott a jószágra vigyázzanak. Állítólag tűntek el tehenek, sőt, bivalyok is. Ezeknél nagyobb állatokat nehezen lehetne betelepíteni. A kardfogú tigris kihalt, ugy-e, és a tirannozauruszokat visszatenyészteni nagyon macerás lenne.

Most azon gondolkoznak, hogy hozzanak be mégis inkább Komodo – varánuszokat, vagy irtsák ki a füvet valamilyen “ló porral”? Ebbe persze a lovak is beledöglenének…

Hallom, valaki ismét kitett néhány nyulat! Jaj a birkáknak! Jaj-aj-aj…Minden kezdődik előről!

Author

Share