17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb A gondolához faragnak lapátot

A gondolához faragnak lapátot

0
A gondolához faragnak lapátot

Már csak négy mesterember látja el Velence több száz gondolását evezőlapátokkal – derül ki a Corriere della Sera olasz napilapnak az ősi itáliai mesterségekről és a fiatalok mai elhelyezkedési lehetőségeiről indított sorozatából.

Egyikük a velencei születésű Piero Drin, aki ugyan csillagászatból szerzett egyetemi diplomát, azonban nem talált munkát magának.

„Megoldásként beálltam egy evezőkészítő műhelybe, és itt kitanultam egy másik szakmát. Csillagok helyett a vízzel foglalkozom” – számolt be eddigi életútjáról a harmincéves fiatalember, aki 2013 elején saját műhelyt nyitott Velence központjában.

A gondolát először 1094-ben említi név szerint Vitale Falier dózse egyik rendelete, ám az evezőkészítő mesteremberekről (remer) csak 1307-ből származik az első írásos feljegyzés.

Piero Drinnel együtt mára csak négyen maradtak Velencében. Drin szerint ehhez a szakmához kézügyesség és az evezési technikák pontos ismerete is szükséges.

Evezőit a helyi gondolások és a ladiktulajdonos velencei lakosok keresik, de néha turisták is betérnek műhelyébe és evezőt vásárolnak velencei szuvenírként. Az evezők ára 300-1200 euró (92-370 ezer forint) között mozog.

MTI-hír