14.9 C
Budapest
szombat, április 13, 2024
Home Egyéb Új bélyeg – veterán motorkerékpárok

Új bélyeg – veterán motorkerékpárok

0
Új bélyeg – veterán motorkerékpárok

Magyar veterán motorkerékpárok elnevezéssel alkalmi bélyegkisívet bocsátott forgalomba 2014. szeptember 9-én a Magyar Posta.

motor-bélyeg

Az Elekes Attila tervezte tizenkét bélyegképet tartalmazó kisív címletein Maróti József motorkerékpár-gyűjteményéből látható egy-egy jármű. Az alnyomatot korabeli fotók és újságcikkek alkotta montázs díszíti – mondta el Molnár Róbert, a Magyar Posta Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese a bélyeg forgalomba bocsátása alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten.

Hozzáfűzte: a kisív különlegessége, hogy az ofszet eljárás a magyar bélyegkibocsátásban először úgynevezett 3D UV-lakkozással egészült ki, amelynek köszönhetően a motorok felülete a papír síkjából kiemelkedve egyedi csillogást kapott.

A bélyegképeken többek között a Csepel Túra 100 látható hátterében a fogaskerekű Széchenyi-hegyi megállójával, valamint a Zuglóban gyártott Danuvia 125 a Hősök terén, az Eger mellett készült Berva az egri Dobó téren és a Pannonia TLT az 1956-os forradalom utáni utcaképpel.

Az alkalmi borítékon a Postamúzeum gyűjteményéből a Csonka János tervei alapján készült levélgyűjtő motoros tricikli látható. Az alkalmi bélyegző egy stilizált küllős, szelepes motorkerékpár-kereket ábrázol.

Kisfaludi Júlia, a Benczúr Házban található Postamúzeum igazgatója elmondta: a bélyegkibocsátás alkalmából a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum motoros triciklije, a Postamúzeum hasonló járműve, valamint a Maróti-gyűjtemény hat motorkerékpárja kiállításon látható október végéig a Postamúzeumban.

MTI-hír