24.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb A Délibáb fotói – MODEM

A Délibáb fotói – MODEM

0
A Délibáb fotói – MODEM
Szilágyi Lenke kiállítása a MODEM-ben

Hajdu Szabolcs Délibáb című új filmjét sikerrel mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmet a magyar mozik csak november közepétől vetítik, ám a MODEM (Debrecen) látogatói már most ízelítőt kaphatnak a magyar western hangulatából. Az Alföld című tárlaton több fotó is látható, amelyeket Szilágyi Lenke készített a Délibáb forgatásán, a Hortobágyon.

A debreceni származású fotóművész a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alakja. Gyakran fotóz színházi előadásokon, és már több mint két tucat film standfotósa volt. Dolgozott együtt Jancsó Miklóssal, Szomjas Györggyel, Grünwalsky Ferenccel, és a legfiatalabb filmes generáció elismert művészei közül Hajdu Szabolcs mellett Mundruczó Kornéllal is.

Részletek a filmről

„A Magyar Nemzeti Filmalap 350 millió forintos gyártási támogatásával forogott Hajdu Szabolcs Délibáb című filmje. A Macerás ügyek (2001-es Filmszemle legjobb elsőfilm díja), a Fehér tenyér (2004-es Filmszemle legjobb rendező díja, külföldi filmkritikusok díja) és a Bibliothéque Pascal (2010-es Filmszemle fődíja, külföldi filmkritikusok díja) rangos nemzetközi fesztiváldíjakkal kitüntett rendezője meglepő műfajt választott ezúttal. A Délibáb westernfilmnek készül.

A magyar pusztán játszódó film Francis, egy afrikai futbalista történetét meséli el, aki menekülni kényszerül a sajtó és a hatóságok elől egy botrányba fulladó mérkőzést követően. Francis egy világtól elzárt tanyán talál menedéket mélyen a puszta szívében, ám hamarosan rádöbben, hogy a tanya valójában rabszolgatelep. A futbalista életének legkeményebb meccse kezdődik, melynek tétje nemcsak a szabadság, hanem maga a túlélés.

A Hajdu Szabolcs, Jim Stark és Lovas Nándor forgatókönyvéből készülő klasszikus westerneket idéző és a műfajt továbbgondoló film főszerepét a világhírű Isaach De Bankolé játssza. Az elefántcsontparti születésű, Franciaországban nevelkedett színész Jim Jarmusch filmjeivel (Éjszaka a földön, Szellemkutya, Az irányítás határai) vált világszerte ismertté, Lars von Trier Manderlay-jában és a Casino Royal című James Bond-filmben is szerepelt.

Szilágyi Lenke_Cím nélkül, 2013, c-print dibondra kasírozva, jogtulajdonosok a Mirage Film Studio és a Filmpartners

A hortobágyi rabszolgatelep főnökét Răzvan Vasilescu román színész alakítja, míg a női főszerepben Török-Illyés Orsolya lesz látható. Dragos Bucur román színész és Polgár Tamás is játszik Hajdu Szabolcs új filmjében.

A Mirage Film Studio és a Filmpartners produkciójában a szlovák MPhilms közreműködésével készült film operatőre Nagy András, látványtervezője Rajk László. A Délibáb producere Taschler Andrea és Kovács Gábor, társproducere Pataki Ági, Prikler Mátyás, Jim Stark, Romwalter Judit és Mécs Mónika.”

Previous article Új bélyeg – veterán motorkerékpárok
Next article Hagymahéj mögötti álom
Dr. Schneider Izabella Marosvásárhelyen, kisiparos családban látta meg a napvilágot. Magát orvos-írónak tartja, de a sajtóban olykor csak modern polihisztorként említik. Orvosi egyetemet végzett és képzőművészeti iskolában grafikusi diplomát szerzett. 32 évig volt orvos, megszámlálhatatlan kiállítás és több mint húsz különböző témájú könyv kötődik nevéhez. "Orvossá váltam és gyógyítottam, de most leginkább festek és írok."