16.7 C
Budapest
kedd, augusztus 9, 2022

A Délibáb fotói – MODEM

Author

Categories

Share

Hajdu Szabolcs Délibáb című új filmjét sikerrel mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmet a magyar mozik csak november közepétől vetítik, ám a MODEM (Debrecen) látogatói már most ízelítőt kaphatnak a magyar western hangulatából. Az Alföld című tárlaton több fotó is látható, amelyeket Szilágyi Lenke készített a Délibáb forgatásán, a Hortobágyon.

A debreceni származású fotóművész a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alakja. Gyakran fotóz színházi előadásokon, és már több mint két tucat film standfotósa volt. Dolgozott együtt Jancsó Miklóssal, Szomjas Györggyel, Grünwalsky Ferenccel, és a legfiatalabb filmes generáció elismert művészei közül Hajdu Szabolcs mellett Mundruczó Kornéllal is.

Részletek a filmről

“A Magyar Nemzeti Filmalap 350 millió forintos gyártási támogatásával forogott Hajdu Szabolcs Délibáb című filmje. A Macerás ügyek (2001-es Filmszemle legjobb elsőfilm díja), a Fehér tenyér (2004-es Filmszemle legjobb rendező díja, külföldi filmkritikusok díja) és a Bibliothéque Pascal (2010-es Filmszemle fődíja, külföldi filmkritikusok díja) rangos nemzetközi fesztiváldíjakkal kitüntett rendezője meglepő műfajt választott ezúttal. A Délibáb westernfilmnek készül.

A magyar pusztán játszódó film Francis, egy afrikai futbalista történetét meséli el, aki menekülni kényszerül a sajtó és a hatóságok elől egy botrányba fulladó mérkőzést követően. Francis egy világtól elzárt tanyán talál menedéket mélyen a puszta szívében, ám hamarosan rádöbben, hogy a tanya valójában rabszolgatelep. A futbalista életének legkeményebb meccse kezdődik, melynek tétje nemcsak a szabadság, hanem maga a túlélés.

A Hajdu Szabolcs, Jim Stark és Lovas Nándor forgatókönyvéből készülő klasszikus westerneket idéző és a műfajt továbbgondoló film főszerepét a világhírű Isaach De Bankolé játssza. Az elefántcsontparti születésű, Franciaországban nevelkedett színész Jim Jarmusch filmjeivel (Éjszaka a földön, Szellemkutya, Az irányítás határai) vált világszerte ismertté, Lars von Trier Manderlay-jában és a Casino Royal című James Bond-filmben is szerepelt.

Szilágyi Lenke_Cím nélkül, 2013, c-print dibondra kasírozva, jogtulajdonosok a Mirage Film Studio és a Filmpartners

A hortobágyi rabszolgatelep főnökét Răzvan Vasilescu román színész alakítja, míg a női főszerepben Török-Illyés Orsolya lesz látható. Dragos Bucur román színész és Polgár Tamás is játszik Hajdu Szabolcs új filmjében.

A Mirage Film Studio és a Filmpartners produkciójában a szlovák MPhilms közreműködésével készült film operatőre Nagy András, látványtervezője Rajk László. A Délibáb producere Taschler Andrea és Kovács Gábor, társproducere Pataki Ági, Prikler Mátyás, Jim Stark, Romwalter Judit és Mécs Mónika.”

Author

Share