14.7 C
Budapest
szerda, június 12, 2024
Home Egyéb Bogányi-zongora a Zeneakadémián

Bogányi-zongora a Zeneakadémián

0
Bogányi-zongora a Zeneakadémián
Bogányi Gergely a Zeneakadémián

Nagy sikerrel mutatták be a Zeneakadémián 2015. január 21-én Bogányi Gergely új fejlesztésű zongoráját a magyar kultúra napja előestéjén.

Bogányi Gergely a Zeneakadémián
Bogányi Gergely a Zeneakadémián

Bogányi Gergely, a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész, körülbelül tíz éve kezdte el az új zongora tervezgetését egy belső indíttatásnak engedve.

„A fejlesztés a zongora lelkét, a rezonáns lapot is érintette, amelynek anyagát a szokásos fáról karbonkompozitra cseréltük. A hangzásban sikerült elérni egy gyönyörű, éneklő tónust, és a hangok lecsengése is hosszabb lett. A zongora alakja is fontos változáson esett át, ami egyrészt az akusztikát javította, másrészt egy spirituális üzenetet is hordoz, kifejezve, hogy a zene valójában lelki utazás” – mondta a zongoraművész, aki mellé csatlakozott a pódiumon a hangszer három fő fejlesztője, Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember is.

A gálakoncerten elsőként Bogányi Gergely csillogtatta meg az új zongora sokoldalú képességeit Liszt Szerelmi álmok című darabjától Bartók Allegro Barbarójáig ívelő rövid műsorával. Utána a négyszeres Grammy-díj-jelölt amerikai dzsesszzenész, Gerald Clayton vette át a stafétát, aki a dzsessz két klasszikusa után egy saját kompozícióját is előadta a Zeneakadémia zsúfolásig megtelt nagytermében. A gálakoncerten politikusok és a közélet több szereplője is jelen volt.

Alaphír: MTI

Fotók: Koszticsák Szilárd