15.9 C
Budapest
szerda, június 12, 2024
Home Állvány Épület Bontatlan fehérneműgomb – Püspökladány

Bontatlan fehérneműgomb – Püspökladány

0
Bontatlan fehérneműgomb – Püspökladány

Gombos tasak, benne műanyag két lyukú gombokkal. Készíti a Hajdú-Bihar megyei Vegyipari Vállalat püspökladányi Gombüzeme. Nem mostanában, valamikor, előző évek egyikében. A gyártási év ismeretlen.

A püspökladányi nagygőzmalom egykori épületébe vezetnek a szálak. Egyes említések szerint ma Kolozsvári utca 2.

1896-ban-epult
Korabeli képeslapon, az 1896-ban épült malom. (fotó: puspokladanyanno.hu)

A malom 1882-96 között épült. „Az 1892. évi házszámjegyzékben már említik „Knopp Árpád gőzmalma” néven. 1900-ban a ladányi gazdákból alakult részvénytársaság kezén volt (DEBRECZENI KÉPES K. 1901. Cimtár). 1917-ben 3 szakmunkást és 9 napszámost foglalkoztatott. Évi kapacitása 75 vagon volt. Gőzfürdője és gépjavító műhelye a környék rendelkezésére állt. … 1920-ban leégett. Idegen érdekeltség bekapcsolásával újból felépítették, felszerelték és üzembe helyezték 1922. nov. 15-én. 1923-ban bővítették. Kereskedelmi malom lett. 1929-ben leszerelték. Sokáig üresen állt, majd kényszerűségből raktárnak használták. 1949-50-ben olajmalommá alakították át. Mint ilyen üzemelt 1958-59-ig. Utána az egyik részében jéggyár létesült, többi részében 1960-ban az Élelmiszeripari Központi Gépjavító Vállalat kirendeltsége, 1963-tól pedig a Hajdú-Bihar Megyei Vegyesipari Javító Szolgáltató Vállalat különböző egységei kaptak helyeorigináltt a többszörösen átalakított épületben, illetve a telkén emelt új épületekben.”-olvashatjuk a www.puspokladanyanno.hu internetes oldalon.

Egy másik bejegyzés szerint „a gőzmalom – amelynek maradványai a mai napig láthatók – egészen a II. világháború végéig működött, amíg a gépeit háborús jóvátétel címén külföldre szállították. Az üresen maradt épületekben később a Budapesti Élelmiszeripari Gépgyár és Szerelővállalat (ÉLGÉP) számára gyártottak egyszerűbb vasszerkezeteket. A 60-as években a kisebb állami vállatokat megyénként összevonták és minden megyében létrehoztak egy Vegyesipari Vállalatot. Püspökladányban a megyei központ először egy vasipari céget hozott létre egyszerűbb, kezdetben víz-, később nyomástartó légtartályok gyártására. Az anyacég néhány évvel később gombüzemet is létesített, a két gyáregység tehát egymás mellett, de egymástól függetlenül működött egészen a rendszerváltásig.”-tudjuk meg a https://www.ge-co.hu/ oldaláról.

gombuzem
A gombüzem dolgozói (fotó: puspokladanyanno.hu)

Feltételezzük, hogy a soha sem használt gombjaink 1976-1989 között készülhettek.

Aki hajdan ott dolgozott az üzemben vagy bővebb információt is tud a gyárról, kérjük írjon nekünk!

gomb-foto
Fotó: IB.hu