16.7 C
Budapest
kedd, augusztus 9, 2022

Jil Sander és a nyelvpancserség

Author

Categories

Share

Minimalista designer, akinek évekkel ezelőtt egy uzsonnás zacskóját százezer forint környéki összegért bárki megvásárolhatta. Máskülönben férfiaknak szánt anyagokból női ruhákat tervez. Ehhez alapsminkben sétáló csontsovány, fiús arcú modellek, kiegészítők elvétve. A “Kevesebb Királynője”, a “Kasmír királynő” vagy a “Minimalizmus mestere”. Ruháit jegyzik, a magánéletéről viszont semmit sem lehet tudni.

jil-sander-2

Jil Sander, nemzetközileg elismert német divattervező. Heidemarie Jilien Sander néven született 1943-ban a németországi Wesselburenben. Édesanyja mellett nevelkedett.
Textilmérnöki  főiskolát végzett, majd két évre Los Angelesbe ment cserediákként. A „Constanze„ és  „Petra” nevű női lapoknál volt divattanácsadó.
Huszonnégy éves volt, amikor az első divat butikját megnyitotta Hamburgban. Jil Sander név alatt, de árusította Sonia Rykiel, Thierry Mugler és mások kollekcióit is.

1973-ban bemutatta élete első önálló ruhakölteményeit.
Két évvel később, egy párizsi divatbemutatón a sima, purisztikus vonalú ruhái nem aratnak nagy visszhangot, az akkortájt fodros-bodros, színes modellek mellett.
Először 1976-ban volt sikere az úgynevezett „hagyma” formájú ruhákkal, melyek kiváló minőségű anyagokból készültek, és egymással kombinálható több darabból álltak. Főként a dolgozó, magas pozíciókban levő nők figyelmét keltette fel az összeállítás. Ez hozta meg az áttörést a nemzetközi kifutók eléréséhez.
1981-ben kiszélesítette a vállalkozását kozmetikai és illatanyagokkal, melyek közül számos ma is klasszikusnak számít. Majd következtek a bőráruk, és egyéb kiegészítők piacra dobása.

A márka legnőiesebb parfümje valószínűleg a No 4, amely virágos, fás és enyhén púderes illat. A parfüm legintenzívebb illatjegyei a tubarózsa, az ylang-ylang és a szegfű, ami a barack és a szilva édes illatával keveredik.

Fotó: IB.hu
Fotó: IB.hu

Az 1980-as években mutatta be az egyenes szabású modern, finom  anyagokat feldolgozó kissé “androgén” jellegű kollekcióját, mely előremutatónak számított, s aminek elemeit ma is viseljük.

A kilencvenes évek eleje volt Jil  Sander vállalatainak virágkora. 1993-ban megnyílt elegáns butikja Párizsban is.

1999-bn a Prada megvette a részvényeinek 75 százalékát, Jil Sander csak a termékekkel akart foglalkozni, de 2000-ben összeveszett a Prada vezetőjével, és elhagyta a vállalatot. 2003-ban mégis visszatért, de 2004-ben újra elhagyta a vállalatot „áthidalhatatlan nézeteltérések” miatt.
Pár évre átvette a japán UNIQLU divathálózat ajánlatát, 2012-ben visszatért a saját általa alapított üzletéhez, melyet a Prada nagy veszteséggel kénytelen volt eladni. Kreatív igazgatóként tevékenykedett, 70 éves koráig, amikor „személyes okokból”  elhagyta  ismét a vállalkozást.

A jellegzetes Jil Sander divat legjellemzőbb darabja a nadrágkosztüm, trencskóval, vagy egy teveszínű kabáttal, és egy egyszerű, szimpla fehér blúzzal. Minden szükségtelen kiegészítőről lemond.
A modell értékét a nagyon drága anyagok adják, amiből készülnek. Jil Sander színei:  fekete, szürke, fehér, bézs, barna és sötétkék.
Az előtte divatos, Dior fodrai, ráncos szoknyái után a Sander modellek forradalmasították a divatvilágot.
A német iparban való teljesítményéért megkapta a Német  Köztársaság Szolgálati Keresztjét.

Az életrajzírója szerint nincs kiemelni való Jil Sander személyét illetőlen, azonban  itt egy  érdekesség!  Mivel német-angol  vegyes nyelvet beszél, keveri a két nyelv szavait, ahogy eszébe jutnak. A Német Nyelv Egyesületének jóvoltából megkapta, 1997-ben: „Az Év Nyelv-pancsere”  („nyelvkeverője”) címet.

Karrierjüket építő nők, az egyszerűséget és eleganciát követők ma is Jil Sander divatja után öltözködnek, permetezik parfümjeit, koptatják bőrcuccait.

Megnézheted mit ajánl éppen:  https://www.jilsander.com/

Forrás: fordítás Isa Schneider
Fotók: IB.hu; www.quotationof.com

Author

Share