19.2 C
Budapest
szombat, április 13, 2024
Home Divatkúra Jil Sander és a nyelvpancserség

Jil Sander és a nyelvpancserség

0
Jil Sander és a nyelvpancserség
Fotó: IB.hu

Minimalista designer, akinek évekkel ezelőtt egy uzsonnás zacskóját százezer forint környéki összegért bárki megvásárolhatta. Máskülönben férfiaknak szánt anyagokból női ruhákat tervez. Ehhez alapsminkben sétáló csontsovány, fiús arcú modellek, kiegészítők elvétve. A „Kevesebb Királynője”, a „Kasmír királynő” vagy a „Minimalizmus mestere”. Ruháit jegyzik, a magánéletéről viszont semmit sem lehet tudni.

jil-sander-2

Jil Sander, nemzetközileg elismert német divattervező. Heidemarie Jilien Sander néven született 1943-ban a németországi Wesselburenben. Édesanyja mellett nevelkedett.
Textilmérnöki  főiskolát végzett, majd két évre Los Angelesbe ment cserediákként. A „Constanze„ és  „Petra” nevű női lapoknál volt divattanácsadó.
Huszonnégy éves volt, amikor az első divat butikját megnyitotta Hamburgban. Jil Sander név alatt, de árusította Sonia Rykiel, Thierry Mugler és mások kollekcióit is.

1973-ban bemutatta élete első önálló ruhakölteményeit.
Két évvel később, egy párizsi divatbemutatón a sima, purisztikus vonalú ruhái nem aratnak nagy visszhangot, az akkortájt fodros-bodros, színes modellek mellett.
Először 1976-ban volt sikere az úgynevezett „hagyma” formájú ruhákkal, melyek kiváló minőségű anyagokból készültek, és egymással kombinálható több darabból álltak. Főként a dolgozó, magas pozíciókban levő nők figyelmét keltette fel az összeállítás. Ez hozta meg az áttörést a nemzetközi kifutók eléréséhez.
1981-ben kiszélesítette a vállalkozását kozmetikai és illatanyagokkal, melyek közül számos ma is klasszikusnak számít. Majd következtek a bőráruk, és egyéb kiegészítők piacra dobása.

A márka legnőiesebb parfümje valószínűleg a No 4, amely virágos, fás és enyhén púderes illat. A parfüm legintenzívebb illatjegyei a tubarózsa, az ylang-ylang és a szegfű, ami a barack és a szilva édes illatával keveredik.

Fotó: IB.hu
Fotó: IB.hu

Az 1980-as években mutatta be az egyenes szabású modern, finom  anyagokat feldolgozó kissé „androgén” jellegű kollekcióját, mely előremutatónak számított, s aminek elemeit ma is viseljük.

A kilencvenes évek eleje volt Jil  Sander vállalatainak virágkora. 1993-ban megnyílt elegáns butikja Párizsban is.

1999-bn a Prada megvette a részvényeinek 75 százalékát, Jil Sander csak a termékekkel akart foglalkozni, de 2000-ben összeveszett a Prada vezetőjével, és elhagyta a vállalatot. 2003-ban mégis visszatért, de 2004-ben újra elhagyta a vállalatot „áthidalhatatlan nézeteltérések” miatt.
Pár évre átvette a japán UNIQLU divathálózat ajánlatát, 2012-ben visszatért a saját általa alapított üzletéhez, melyet a Prada nagy veszteséggel kénytelen volt eladni. Kreatív igazgatóként tevékenykedett, 70 éves koráig, amikor „személyes okokból”  elhagyta  ismét a vállalkozást.

A jellegzetes Jil Sander divat legjellemzőbb darabja a nadrágkosztüm, trencskóval, vagy egy teveszínű kabáttal, és egy egyszerű, szimpla fehér blúzzal. Minden szükségtelen kiegészítőről lemond.
A modell értékét a nagyon drága anyagok adják, amiből készülnek. Jil Sander színei:  fekete, szürke, fehér, bézs, barna és sötétkék.
Az előtte divatos, Dior fodrai, ráncos szoknyái után a Sander modellek forradalmasították a divatvilágot.
A német iparban való teljesítményéért megkapta a Német  Köztársaság Szolgálati Keresztjét.

Az életrajzírója szerint nincs kiemelni való Jil Sander személyét illetőlen, azonban  itt egy  érdekesség!  Mivel német-angol  vegyes nyelvet beszél, keveri a két nyelv szavait, ahogy eszébe jutnak. A Német Nyelv Egyesületének jóvoltából megkapta, 1997-ben: „Az Év Nyelv-pancsere”  („nyelvkeverője”) címet.

Karrierjüket építő nők, az egyszerűséget és eleganciát követők ma is Jil Sander divatja után öltözködnek, permetezik parfümjeit, koptatják bőrcuccait.

Megnézheted mit ajánl éppen:  https://www.jilsander.com/

Forrás: fordítás Isa Schneider
Fotók: IB.hu; www.quotationof.com