17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb A csimpánzok kutatója Budapesten

A csimpánzok kutatója Budapesten

0
A csimpánzok kutatója Budapesten

2015. június 15-én harmadszor látogatott el Budapestre dr. Jane Goodall, a világhírű főemlőskutató, etológus és természetvédő. Közreműködésével felavatták a Teleki Géza antropológus, főemlős-kutató emléktábláját a Fővárosi Állat- és Növénykert Emberszabású Majmok Házában, illetve két nyilvános előadást is tartott, ahol bemutatta „A remény magvai” című, magyar nyelven most megjelent kötetét is.

Jane Goodall főemlős-kutatóval, az ENSZ békenagykövetével Teleki Géza csaknem 50 éven át dolgozott együtt a csimpánzok és a természet megmentésért. A kutató az emléktábla avatáson felhívta a figyelmet a természetvédelem ügyének és az abban dolgozók munkájának kiemelkedő szerepére, valamint a felnövekvő generáció tanításának fontosságára.

Goodall-2
Jane Goodall brit etológus, antropológus, főemlőskutató, ENSZ-békenagykövet, Heather Teleki, Teleki Géza özvegye és Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója felavatják Teleki Géza antropológus, főemlős-kutató emléktábláját a Fővárosi Állat- és Növénykert Emberszabású Majmok Házában.

Teleki Géza az elsők között csatlakozott Goodallnak a Gombe Nemzeti Parkban végezett kutatásaihoz, segítette és formálta az ott folyó munkát. Egész életét a csimpánzok szolgálatába állította, és azt vallotta, hogy az állatok és a növények megmentéséhez az emberi érzéseket kell „mozgósítani”. Önmagát nem tudósnak, hanem természetvédőnek tartotta. Egyik legnagyobb érdeme, hogy megalapította Sierra Leone első nemzeti parkját a ma is látogatható Outamba-Kilimi Nemzeti Parkot.

Teleki élete végéig szövetségese maradt Jane Goodallnak az álltakísérletek elleni harcban, és jelentős érdemei vannak abban is, hogy a csimpánzok veszélyeztetett helyzetét nemzetközileg elismertté tette.

Teleki Géza a történelmi széki gróf Teleki család tagja, Teleki Pál unokája. Kolozsváron született 1943-ban, Amerikában nőtt fel, de élete legfontosabb évei Afrikához kötötték. Hatvanhárom év után települt vissza Magyarországra, 2014-ben hunyt el.

Goodall-1
Jane Goodall a gorillák kifutója mellett.

Jane Goodall a csimpánzok viselkedését tanulmányozó, új korszakot nyitó munkáját 1960 júniusában kezdte el Tanzániában. Kutatásait a Gombe Nemzeti Parkban végezte, amely megalapozta a későbbi primatológiai kutatásokat, valamint ezek segítették, hogy újrafogalmazza az emberek és állatok közötti viszonyt. Goodall 1977-ben alapította meg a Jane Goodall Intézetet, amely folytatja a Gombéi kutatásokat, és vezető szerepet tölt be a csimpánzok és élőhelyeik védelmében.

Az intézet széles körben ismert az új, közösség-központú természetvédelem megalapozásáról és afrikai fejlesztési programjairól, valamint a Rügyek és Gyökerek (Roots & Shoots) környezeti nevelési világhálózatról, amelynek több mint 9000 csoportja van a világ közel 100 országában.

Goodall folyamatosan utazik, és előadásokat tart világszerte a csimpánzokat veszélyeztető fenyegetettségekről, és más környezeti válságokról. Folyamatosan arra ösztönzi hallgatóságát, hogy ismerjék fel személyes felelősségüket, és higgyenek abban, hogy életstílusuk megváltoztatásával és közösségi tettekkel képesek változásokat előidézni.

Alap: MTI-hír

MTI fotók: Kovács Attila