22.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Allegro Cziffra Fesztivál – díjátadó

Cziffra Fesztivál – díjátadó

0
Cziffra Fesztivál – díjátadó

Cziffra Fesztivál Országos Zongoraversenyének ünnepélyes díjkiosztójára és gála koncertjére a MOM Kulturális Központban 2016. november 5-én este 7-kor kerül sor. A koncerten a verseny díjazottjai lépnek fel és lesznek vetítések is. Műsorvezető: Bősze Ádám.

A Zongoraverseny küldetése, hogy a világ egyik legismertebb magyar zongoraművészének, Cziffra Györgynek méltó emléket állítson. Reményeik szerint a verseny díjazottjai hamarosan az ország ismert művészeivé válnak majd. 11 ifjú versenyzőt válogatott ki a zsűri, akik 2 fordulón át mutatták be tudásukat.

A versenyen Magyarország és a szomszédos országok fiatal művészei vehettek részt, 1990 és 2001 közötti születési dátummal.

A repertoár igen sokszínű volt, kuriózum, hogy kötelező jelleggel mindenkinek elő kellett adnia egy Cziffra György által készített átiratot, valamint egy Dubrovay László művet, amiért különdíj is jár.

A verseny helyszíne a MOM Kulturális Központ volt. Művészeti vezető: Balázs János

„Csak az árnyékból a fénybe való átmenet korszakában éreztem, hogy valóban élek és szabad vagyok, olyankor amikor sötét börtönéből kiröppenhetett a tűzmadár. „- mondta hajdan Cziffra György.

cziffra-3-1966
Cziffra György (1966-ban)

„Az én hősöm Cziffra György, aki vezércsillagként ragyog életem és pályám felett. Szellemi hagyatéka, elképesztő zenei tehetsége, emberi tartása, fiatalokat segítő önzetlensége már életében legendává tette. A CZF Fesztivál célja, hogy folytassa mindazt, amit Cziffra György létrehozott és megálmodott Franciaországban: koncertsorozat, mesterkurzus, zenei verseny és fiatal művészeket segítő bemutatkozási lehetőség. Célom, hogy a sikeres fesztivál révén Cziffra György végre hazánkban is elfoglalja a helyet, amelyet megérdemel.” (Balázs János)

Az ünnepélyes díjátadás és gálakoncert Cziffra György születésnapján, 2016. november 5-én kerül megrendezésre.

További részletek (fotók): www.cziffrafesztival.hu