14.9 C
Budapest
szombat, április 13, 2024
Home Bableves és csülök Dinnyesaccolás lekvárral

Dinnyesaccolás lekvárral

0
Dinnyesaccolás lekvárral

Dinnyenapot rendeznek 2016. augusztus 6-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a vendégek kóstolhatnak a mézédes gyümölcsből és az is kiderül, idén ki lesz a legjobb dinnyesúlysaccoló.

repülő dinnye 2Szombatra öt mázsa magyar dinnye érkezik az Emlékparkba a Békés megyei Pusztaottlakáról.

A skanzen szegedi tanyáján délután Tamás Gábor dinnyeszobrokat farag, a malom előtt népi gyermekjátszó és kézműves-foglalkozás várja a legkisebbeket, a Nomád parkban pedig 10. századi mesterségeket – nemezelést, rokkázást, kézi orsózást, esztergálást – próbálhatnak ki a vendégek.

Rendeznek dinnyesúlysaccoló-versenyt, melyen az lesz a győztes, aki legpontosabban meg tudja becsülni az előtte lévő dinnye súlyát. A legbátrabbak azt is kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből. A korábbi években akadt olyan versenyző, aki három kilogrammnál is több dinnyét elfogyasztott.

A tanya udvarán sárgadinnyelekvár is fő majd. Ehhez az érett sárga húsú gyümölcsöt alaposan megmossák, a belét a magoktól megtisztítják, majd két centis darabokra vágják. Üstben állandó kevergetés mellett főzni kezdik, s amikor levet ereszt, kevéske citromhéjat és fél rúd vaníliát adnak hozzá. Ahogy a lekvár felére besűrűsödött, cukrot adnak hozzá, majd egy citrom levét, ami kellemes ízt ad a desszertnek és megőrzi világos színét is.

Szöveg: MTI-hír