24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Drónháború a levegőért

Drónháború a levegőért

0
Drónháború a levegőért
Drónháború a levegőért

Kínában, hazai fejlesztésű, vegyi anyagokat szállító drónokat is bevetnek a jövőben a levegőszennyezés ellen – adta hírül a Hszinhua hírügynökség. A technológiát már több mint száz órán át tesztelték, a hírügynökség szerint sikerrel.

A földről manuálisan vezérelt, ember nélküli drónok a levegőben található szennyező anyagokat „megfagyasztó” vegyületeket szállítanak, és azokat a magasban szétszórják. Ezt a módszert korábban is alkalmazták, repülőgépeket használva a célra, a drónok azonban jóval olcsóbbak és biztonságosabbak. A pilóta nélküli gépek másik előnye, hogy sűrű szmogban, igen rossz látási viszonyok között is működnek, szemben a repülőgépekkel.

A járműveket az állami kézben lévő AVIC vállalat egyik leányága gyártja. Ma Jong-seng, a drónokat gyártó vállalat vezérigazgatója a hongkongi sajtóban korábban úgy fogalmazott: a járművek akár 700 kilogramm vegyi anyag szállítására is alkalmasak.

Egy drón öt kilométeres hatósugárban is képes munkálkodni – mondta Ma.

A kínai kormány 2017 végéig mintegy 300 milliárd dollárt fordít a levegőszennyezés kezelésére, amely mára az egyik legsürgetőbb megoldandó problémává nőtte ki magát a világ második legnagyobb gazdaságában. A kínai parlament éves ülésszakán Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a múlt hét elején hivatalosan is „háborút” hirdetett a légszennyezés ellen.

MTI-hír

Fotó: illusztráció

Drón: az angol drone=here (méh) szóból származik.

Drónháború a levegőért
Drónháború a levegőért
Previous article „Mórában a fák lelke élt”
Next article Szabadkéz
Dr. Schneider Izabella Marosvásárhelyen, kisiparos családban látta meg a napvilágot. Magát orvos-írónak tartja, de a sajtóban olykor csak modern polihisztorként említik. Orvosi egyetemet végzett és képzőművészeti iskolában grafikusi diplomát szerzett. 32 évig volt orvos, megszámlálhatatlan kiállítás és több mint húsz különböző témájú könyv kötődik nevéhez. "Orvossá váltam és gyógyítottam, de most leginkább festek és írok."