21.9 C
Budapest
szombat, július 20, 2024
Home Állvány Titkok – a paletta mögött

Titkok – a paletta mögött

0
Titkok – a paletta mögött

A Vecsési Kiállítóteremben Titkok címmel nyílik Liptákné Nagy Eta festőművész tárlata 2016. szeptember 16-án este fél 6-kor. A kiállítást megnyitja Nagy Gyula esztéta. Közreműködik VHZ Bavorák Szaxofon quintetje.

liptakne-5a

„Már gyerekként felfedeztem a ceruza és a tiszta papír varázsát – mi minden történhet e két tárgy kapcsolatából -meséli Liptákné Nagy Eta. Mindig is foglalkoztatott az alkotás, az a folyamat, amikor az ember megteremt valamit néhány eszköz, a lelke és a keze segítségével.

liptakne-3
Liptákné Nagy Eta festőművész

A Bajai Tanítóképző Főiskolán végeztem, ahol a rajz volt a műveltségi területem. Nagyszerű tanáraim voltak, akik nemcsak technikai tudást adtak, hanem rányitották a szememet a világ másként való látására, a nem fotószerű látványra.

Amikor elkezdtem tanítani, egy másik fajta szempont lett fontos, az, hogy vajon a gyerekeknek is át lehet-e adni az alkotás iránti lelkesedést, el lehet-e érni azt, hogy ne másolják a köröttük lévő világot, szűrjék azt meg a lelkükkel és legyenek bátrak, egyediek.

A gyerekeken keresztül lelkesítő, izgalmas új utakkal lettem én is gazdagabb.

Nyaranta régóta járok festőtáborba. Eleinte Zebegénybe, később Alsóbélatelepre, majd a Szolnok melletti Tiszaligetre. Az akvarellezés trükkjeit két nagyszerű festőművésztől, remek embertől és jó baráttól tanulhattam meg- Sipos Endrétől és Szkotniczky Pétertől- akikre mindig szeretettel és hálával gondolok.

A festés számomra igazi pihenés, meditáció, magamra maradás, ami feltölti a lelkemet.

liptakne-4a

A festésben izgatnak a fények játékai, a kapuk és ablakok- ezek hétköznapi és átvitt értelemben is.

Mi van a testünk, lelkünk csukott kapui, ablakai mögött- jó oda belátni, az igazra, a tisztára, az újra. A festés utáni történések nem nagyon izgatnak, a képeim utóélete kevésbé fontos, mint maga az alkotás folyamata, ezért nem szoktam kiállítani.

Ezt a kedves, régi barátomtól -Fazekas Józseftől kapott gesztust most kissé feszengve, de azért a szeretetéért óriási hálával fogadtam. Ő volt az, aki mindenképpen meg akarta mutatni a képeimet Vecsésen is. Remélem, hogy az itt élőknek tudok néhány elgondolkodtató pillanatot szerezni, talán így ők is bepillanthatnak a kapuim, ablakaim mögé” -fejezi be gondolatait a festőművész.

A kiállítás megtekinthető 2016.09.25-ig.

Vecsési Kiállítóterem (Vecsés, 2220 Vértesi Nándor utca 9.)

Nyitva

Hétfő – Péntek: 10:00-18:00

Szombat – Vasárnap: 9:00-13:00