24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Életet lehel a mesékbe

Életet lehel a mesékbe

1
Életet lehel a mesékbe
Berecz András

Berecz András Karácsonyi pásztortánc című ádventi műsora 2014. december 9-én 19.30-tól látható és hallható Budapesten a Művészetek Palotájában.

Az est a pásztorkultúrát, annak zenés, táncos – és a Kossuth díjas művésztől, a nemzet mesélőjétől megszokott – mesés arcát, valamint Kodály kórusműveit állítja a középpontba a világhírű Nyíregyházi Cantemus kórussal. Az előadás egyben tiszteletadás Ugrin Gábor karnagy emléke előtt, akivel a mesemondó éppen húsz évvel ezelőtt járta az országot.

A kis Jézus és a pásztorok

„A magyar néphagyomány szerint a kis Jézusnak nemcsak a három királyok vittek ajándékot, hanem a pásztorok is. Mindegyik azt vitte, amije volt: sajtot, túrót, báránykát. Egynek azonban semmije nem volt, ő fergeteges, porverő tánccal mutatkozott be az újszülött Megváltónak. Ez nem volt feltétlen illő ajándék, mégis őszinte, szinte gyermeki gesztus, a pásztorok megszentelt bárdolatlansága, üdvös faragatlansága, amikor a lélek annyira ki van tárva, hogy ott jólneveltségnek már nyoma sincs. Az advent egyik főszereplője a pásztorság, amely a csillagot ismeri, alvás helyett éber és megváltóra érzékeny.

Berecz András
Berecz András

Az előadó és a pásztorvilág

A műsorral az a célom, hogy egy kicsit közel hajolhassunk ehhez a különleges, alig ismert pásztorvilághoz” – fogalmazott a művész.

Berecz András úgy tartja, hogy a mesemondó hivatása: új életet lehelni a régi mesékbe. De nemcsak a régieket fényesíti, hanem mindig keres újakat is. Az első dalokat édesanyjától tanulta, aki a híres kunhegyesi táncos, tréfafa és nótafa, Tanka Gábor lányaként sok ilyet tudott. Pályája kezdetén Berecz András csángók között forgolódott, később Erdélyben, Felvidéken, Somogyban, a Nagykunságban, Nyírségben járt gyűjtő utakon. Az Ökrös és az Egyszólam Együttes énekeseként vált népszerűvé, de mesemondóként nem kevésbé csodálják – akként különösen legendás.

Az esten közreműködik:

Berecz András – mese, ének

Nyíregyházi Cantemus Kórus, karnagy: Szabó Dénes

Dsupin Pál – furulya, duda

Kádár Ignác – tánc (Csíkszentdomokos), Nagy Katica – tánc

Budapest XIV. kerületi Arany János Általános Iskola néptánc csoportja, vezető:

Juhász Katalin

A műsort szerkesztette: Berecz András