14.7 C
Budapest
szerda, június 12, 2024
Home Egyéb Fábián Évi fotói az OSZK-ban

Fábián Évi fotói az OSZK-ban

0
Fábián Évi fotói az OSZK-ban

Fábián Évi fotográfus, akinek munkáival eddig is számos kiállításon, kiadványban és újságok hasábjain találkozhattunk. 2004-ben rendezett Nők Magyarországon címmel egy tárlatot, melyen sikeres női sportolókról, politikusokról, híres színészekről készült portréi voltak láthatók.

Ezt a munkát aztán később is folytatta, 2007-ben megjelent egy 88 portrét tartalmazó album, most pedig az Országos Széchényi Könyvtár Ars Librorum kiállítóterében megcsodálhatjuk a portrésorozat utóbbi években készült darabjait is.

A tárlat 2014. július 12-ig tekinthető meg az Országos Széchényi Könyvtár VI. szintjén az Ars Librorum kiálltótérben.

Szappanos Nóra
Szappanos Nóra

Az alkotóról

Fábián Évi diplomáit az ELTE germanisztika szakán és az IBS művészetmenedzsment szakán szerezte. Két évtizede fényképez, munkáit 2000 óta láthatja a közönség kiállításokon, belföldön és külföldön egyaránt.

Művészeti tevékenysége mellett 1998 óta fotóriporterként is dolgozik; fényképei megjelentek többek között a Pester Lloydban, a Nők Lapjában, a Marie Claire-ben, az 2003 és 2006 között az origo.hu fotórovatának vezetője volt.

2013 márciusa óta Berlinben él és dolgozik. Legkedveltebb műfaja a portré.

Csákányi Eszter
Csákányi Eszter

A kezdetek…

„Fotósként rengeteg fotóalbumot nézegettem, főleg a portré érdekelt. A portréalbumokat általában valamilyen témára fűzik fel. Sikeres sportolók, korszakalkotó politikusok, híres színészek stb. – feltűnt azonban, hogy az ilyen albumokban a nők alulreprezentáltak. Kivéve, ha a szépség a téma. Úgy éreztem, hogy ez kiegyensúlyozatlan, hiszen rengeteg nő alakított nagyot, bármilyen szakmáról is legyen szó. Eldöntöttem, hogy én olyan nőket fogok fényképezni, akik a saját területükön értékteremtők.”

A portréfotográfia legjobb hagyományait alapul véve a műtermi körülményekből való kilépés, a környezetábrázolás bevonása és a modellekkel kialakított személyes kapcsolat nagy távlatokat nyitott előtte: képes az egyéniség érzékletes, pontos megjelenítésére.

Kedvelt műfaja mellett városképeiből is látható egy válogatás – hiszen utazásai során készített számos képes beszámolót. Járt Vietnamban, Chilében, Peruban, Argentínában, Mexikóban, Mongóliában. Úti felvételein ugyanazzal a lényeglátással, feszes kompozícióval találkozhatunk, mint a portrék esetében.