14.2 C
Budapest
péntek, április 19, 2024
Home Egyéb Egy apáca szívének titka

Egy apáca szívének titka

0
Egy apáca szívének titka

Egy 8 centiméter átmérőjű lyukkal a szíve helyén találtak meg egy mumifikálódott apácát a váci Fehérek templomában. A nővér szívét valószínűleg a tetszhaláltól való félelem miatt vághatták ki…

Ezt a rejtélyt is bemutatja Szegeden a Fekete ház időszaki kiállítása. A Rejtélyek, sorsok, múmiák című tárlatot még december 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 Sok titok övezi az 1994-ben Vácott megtalált múmiák múltját: több személy kilétét, halálának körülményeit máig nem ismerjük pontosan. A Fekete ház kiállításának egy legrejtélyesebb kérdése, hogy miért vághatták ki a Fehérek templomában megtalált apáca szívét.

Több feltételezés is világot látott: lehet, hogy a nővér gyilkosság áldozata lett, de az is elképzelhető, hogy tudományos célból történt az eltávolítás. Ami azonban valószínűbb, hogy a tetszhaláltól való félelem vezette oda az akkori embereket, hogy az elhunyt apáca szívét kivágják: ekkoriban ugyanis még nem tudták teljes bizonyossággal megállapítani a halál beálltát, ezért több esetben vagy átszúrták vagy eltávolították a halottak szívét. A váci kriptában az 1700-as években például élve temettek el egy fiatal fiút, akinek a segítségkérést nem hallották meg a szerzetesek -csak a következő temetés alkalmával bukkantak rá összegörnyedt testére a kripta lépcsőjén.

A szív eltávolításának legvalószínűbb magyarázata az úgynevezett jelképes hazatemetés: a halott testét a Fehérek templomában, szívét azonban szülővárosában temethették el. A vizsgálatok során arra is fényt derítettek a szakemberek, hogy a legtöbb múmiához hasonlóan az apáca is TBC miatt hunyt el.