14.9 C
Budapest
szombat, április 13, 2024
Home Egyéb Örkény kultikus művei

Örkény kultikus művei

0
Örkény kultikus művei

December 15-ig van még nyitva a „Groteszk szemvillanások” elnevezésű tárlat Szegeden a Fekete házban.

Örkény Istvánnak, a magyar irodalom rendkívüli egyéniségének, a hazai groteszk próza megteremtőjének emlékkiállítása ez. A 101 éve született írót, személyes tárgyain és kultikus művein keresztül mutatják be.

 

A kiállítás első fele hagyományos formában, eredeti dokumentumokon, személyes tárgyakon, relikviákon és kéziratokon keresztül ismerteti az író életét. A tárlat második fele -ahová egy trükkös ajtón keresztül léphetnek be a látogatók- interaktív elemek segítségével mutatja be az író kultikus műveit. A Tóték világát a doboztenger és egy kerti vécé jeleníti meg, mely az Isten hozta, őrnagy úr! című filmadaptáció részleteit vetíti. Az egypercesek a kartondobozokon jelennek meg szokatlan formában és helyeken, az Örkényre oly jellemző könnyedséggel.

 

Orkeny02

 

Örkény István abszurd humorával, groteszk írásaival a hazai irodalmi élet egyedi színfoltja: a szocialista rendszer ellentmondásait remekül szemléltetik világsikerű alkotásai. Ahogy ő fogalmazott, az igazságot egy groteszk szemvillanás segítségével jobban tudta érzékeltetni a világ legerősebb nagyítójánál is.

 

A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumból érkezett, melyet vidéken elsőként a Fekete házban mutatnak be. A szervezők célja, hogy a szegediek is megismerhessék Örkény István rendkívüli alkotásait és személyiségét.