15.9 C
Budapest
szerda, június 12, 2024
Home Egyéb „Hideget meleg szívvel!” – ünnepel a MIRELITE

„Hideget meleg szívvel!” – ünnepel a MIRELITE

0
„Hideget meleg szívvel!” – ünnepel a MIRELITE

Idén 70 éve jelent meg a MIRELITE néven ismert fagyasztott termék. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1036 Budapest, Korona tér 1.) „Hideget adtak nekünk, meleg szívvel!” címmel 2015. március 11-én nyíló kiállítása, a Hűtőipari Vállalat legendás múltjába, egykori és jelenlegi dolgozóinak életébe enged betekintést. A tárlat 2015. május 10-ig látogatható.

mirelite-2

„Ma már kevesen ismerik a MIRELITE eredeti jelentését. Nevét az egykori gyártójának rövidítéséből (Mezőgazdasági Ipar Rt.) és az ELITE szóból hozták létre. Az élelmiszerek gyorsfagyasztásának eljárása a 20. század vívmánya. Hazánk hűtő- és élelmiszeripara már a század elején, majd azt követően is élen járt az új technológiák és minőségi élelmiszerek bevezetésében. Ennek köszönhetően született meg 1945-ben a MIRELITE, amely kezdetben még valóban ELITE termék volt, később pedig népszerű élelmezési cikké vált. Ez volt az az időszak, amikor a kereskedelemben, az iparban és a háztartásokban elterjedtek a hűtőgépek, s amikor már a dolgozó társadalom, gyors, friss, egészséges, de minőségi étellel való ellátása szükségessé vált. A gyorsfagyasztott élelmiszerek megkönnyítették és megkönnyítik ma is hétköznapjainkat.”

mirelite-1

A MIRELITE az idők során fogalommá és megbízható védjeggyé vált. Kedves eszkimós figuráját mindenki ismeri, hiszen ma is ott van az üzletek polcain. A kiállítás a Magyar Hűtőipari Vállalat legendás múltjába enged bepillantást, az egykori és jelenleg is aktív dolgozóinak emléket állítva, akik az elmúlt hetven év során „Hideget adtak nekünk, meleg szívvel!”