24.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Motiválhatóak a nők

Motiválhatóak a nők

0
Motiválhatóak a nők

Katus Attila: fittness edző, életmód tanácsadó

 

Ismerd meg önmagad!

 

Katus Attila semmiképpen nem sorolható az izgulós férfiak kategóriájába. Sokkal inkább tudatos és vakmerő, miközben természetesen és utánozhatatlanul emberi. Közelebb hajol, megérinti a vállad, és azt mondja, hogy képes vagy rá, változtass az életeden! Ne holnap, most! Táplálkozz helyesen, mozogj, és légy szabad! Légy önmagad! Lelkesít, és amint hallgatod a gondolatait, és végignézel a hatszoros világ-, és kétszeres Európa bajnok aerobik szakedző, életmód tanácsadón…nincs más választásod, elhiszed amit mond!

 

-Mi a baj velünk, földi halandókkal? És mi az, ami miatt annyit szenvednek a nők?

-Az ember a mozgásszegény életmód áldozata. A legtöbben keveset tudnak a testkultúráról. Olykor tanácstalanok, hogy mit egyenek, hogyan és hol mozogjanak, mikor kezdjék. De leginkább buta dolgok miatt idegeskednek és hiányzik az önbizalom belőlük. Az emberi butaság sohasem zavart, ha jó szándékú és van mögötte szív. Az érzéketlen és gonosz emberekkel viszont nehezen tudok mit kezdeni.

 

-Persze, de nem egyszerű az egészséghez vezető út…

-De! Sokan nem is gondolnák, hogy milyen egyszerű! Ha valakit beültetünk egy sötét szobába gondolkozni, nyomban meg tudja mondani, hogy mire van szüksége. Minden a fejben dől el! Csak motiválni kell az embereket. Egy személyi edző olyan, mint egy jó pszichológus. Mielőtt valakinek edzéstervet készítenék, mindenképpen beszélgetek vele egy órát. A céljairól, a problémáiról, az örömeiről, és aztán edzés közben sokkal jobban bírom motiválni. Reális célokat tűzünk ki, és a végén örül, mert eléri, mert sikerei lesznek. Helyes táplálkozás és mozgás egyenlő egészséggel. Ha van egészség, akkor nincs stressz, jobb a közérzete, sikeresebb lesz a munkájában, több energiája lesz a családjára, vagyis boldogabb lesz. Vannak akik, azt mondják, minek, majd holnap, aztán egyre több lesz a baj és a „de”.

 

-Te hiszel abban, hogy vannak, akik sikeresnek-, szerencsés csillagzat alatt születnek?

-A sport sok mindenre megtanított. A kitartásra, a szorgalomra, a munkára. Ha valamiben nem vagyok tehetséges, de szeretném elérni, akkor teszek érte, nem adom föl. A siker mindenképpen önbizalmat ad az embernek, a kudarcokból pedig lehet tanulni. Sőt a negatív tapasztalat is előbbre visz! Emellett persze mindenkinek el kell fogadnia, hogy az életének van kezdete és vége, de korántsem mindegy hogy azt egészségesen és minőségi módon éli-e le.

 

-A Pécsi sasok aerobik formációval 2001-ig versenyeztél. Hiányoznak a versenyek?

-Persze. Az az időszak volt, amikor még volt idő magammal foglalkozni, most másokra figyelek leginkább. Éppen a saját márkás termékeim bevezetésén dolgozunk, hogy miképpen tudnánk az ételeket még egészségesebbé tenni. Kevés folyadékot fogyasztunk, nagy adagokat eszünk, túl sok egyszerű szénhidrátot, péksüteményt, zsírt, de kevés rostot, zöldséget és gyümölcsöt.

Ezen kívül, hamarosan megjelennek a könyveim, amelyben azoknak szeretnék segíteni akik egészségesebben szeretnének élni, táplálkozni. Eloszlatom a gyakori tévhiteket a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás témakörében, miközben megosztom az olvasóval az elmúlt húsz év tapasztalatát, szaktudását.

A könyvek szakmailag hitelesen, ugyanakkor közérthető módon kívánnak segítséget nyújtani mindenkinek, aki változtatni szeretne életmódján.

Nem egy fogyókúrás vagy diétás séma, nem tiltásokra épülő rendszer, hanem egy hosszú távú életmód program. Célja, hogy rendszeres testmozgással és tudatos táplálkozással bárki egészséges életet éljen! Valamint, hogy kialakítson az emberekben egy egészséges életszemléltet, megfelelő értékrendet, és prioritásokat. Vagyis, elérhető közelségbe hozza az egészséget.

 

-Ha nem lenne a sport, lenne helyette más?

-Sokan azt képzelik, hogy az edző szájában van egy síp, és „na még nyolcat”, és ennyi, de nem! Van egy angol-testnevelés szakos diplomám, emellett ugyan egész életemben sportoltam, de érdekel például a történelem, szeretek utazni, sőt 8 hónapig dolgoztam egy amerikai luxushajón, ahol hét napból hetet dolgoztam.

 

-A nők többsége bizonyára arra kíváncsi, hogy neked mi a fontos egy nőben?

-Sok nővel találkozom nap mint nap edzőként, és talán éppen ezért kicsit másképp szemlélem a hölgyeket. Olykor apróságok fognak meg a másik nemben. Egy tiszta tekintet, nőiesség, jó szándék, egyéniség. A sablonos nők nem igazán érdekelnek.