Ikon vagy sem?

Author

Categories

Share

Az ikon, mint kifejezés eredetileg szentképet jelent (főleg az ortodox katolikus liturgiában), de nálam nem! Nálam “JEL” értelme van, mint “NYOM”, “GONDOLAT”, “KÉP”, “JELKÉP”, “FOGALOM” értendő az “ikon szó alatt. Talán allegóriát is…

Az ikonosztáz az ikonokkal borított fal a görögkeleti vallásban, e fal tele van szentképpel, és elválasztja a templombelsőt a szentélytől.

Az én ikonjaim, faliképeim kicsit plakatívak, (melyik ikon nem az), de valamennyien egy célt szolgálnak: elmondani valamit. A szépséget. A hideget. A szerelmet. A bort. A szüretet. A mámort. Néha az álmokat, a félelmeket, de rengeteg emléket is, a helyekről, ahol éltem és dolgoztam, ahol nem tudtam aludni, ahol nem tudtam megmaradni, azt, amit elhagyni kényszerültem.

Azt a MÁST, ami olyan, mintha, de nem pont az. Csak jelzi a fogalmat, amit ábrázol, mélyebb értelme van annál ami rajta van a képen, az embernek éreznie kell, hogy mi van mögötte.

Ezt a feladatot a Szemlélőnek éreznie kell!

Az én képeim egy falon elválasztanak a NÉZŐ-től, és mégis közölnek valamit rólam, a gondolataimról. A képeim a gondolataim ikonográfiája. A művészet, -ha szabad ezt a szót használjam- itt csak egy alkalmazott. A képek tisztán, tárgyszerűen magyarázzák a gondolataimat. A fal ez esetben ikonosztáz, melyre felaggatott képeim jelentik a válaszfalat a NÉZŐ és a lelkem között.

Isa Schneider: A kör dáma
Isa Schneider: A kör dáma

Ikon

Ennek a képnek több jelentése is lehetséges

A házasságközvetítő, a jósnő, az érzelmekkel kereskedő, és “A JÁTÉKOS” archetípusa, ősképe, mely minden kultúra mélyében meghúzódik.

Ez itt speciel a bridzs – játék kedves figurája: A kör dáma…

Author

Share