22.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Idén ültess Te is!

Idén ültess Te is!

0
Idén ültess Te is!
Idén ültess Te is!

Itt a tavasz, hurrá! Kezdd el Te is a magvakat cserépbe szórni, a palántákat átültetni, a nagyobb növényeket tápoldatozni, a kaspót balról jobbra fordítani, a megnyúlt hajtásokat levágni, a túl dúsakat vízbe engedni! Nincs mese, művelj valamit a növényvilág rád bízott egyedeivel, még akkor is, ha termőföldet kézzel nem tapintottál soha!

vödör
Idáig kell eljutni…

Azoknak igen könnyű, akiknek a vérében földművelő paraszti vér csörgedezik, és azoknak is, akiknek a felmenői között agrármérnök, kertész vagy virágkötő vágja a kapanyomokat. Ám aggodalomra semmi ok, azok se búsoljanak, akik a fent említett genetikai nyomelemekkel nem rendelkeznek! Az internet korában az ember bármit elolvashat, bármiről percek alatt mélyebb elméleti ismeretet szerezhet, még akkor is, ha a gyakorlatban újabb és újabb kérdéseket vet fel az ületés.

Tavasszal a nagyáruházakba betévedve, vagy az országútakon kanyarogva, kedvenc samponoddal frissen mosott, majdnem húsvéti kölni illatú járgányoddal: mindenhol-mindenki azt sugallja, hogy ültess! Vásárolj cserepeket, virágföldet, tavaszi petúniát, százszorszépet, primulát, kankalint, kerti traktort, metsző ollót, műfüvet, rikító színű balkonládát, pálmafát, mert itt az ideje, hogy a sötét téli napjaidat rügyező illatos tavasszá formáld!

edény-2
A hagyományos cserép startra készen

Mi is minden márciusban szemügyre vesszük, hogy kedvenc üzleteink mit kínálnak ilyenkor…és vásárolunk 1-2 olyan elengetlennek látszó dekor terméket, használati eszközt, ami nélkül boldogan kikelne a mag is, de úgy érezzük, akkor és ott, hogy Gedeon, a nagy filodendron éppen egy zöld színű vízpermetezőre vágyna. Vagy tudjuk, hogy minden esetben puszta kézzel vájkálunk majd a földben, de mi mégis kosárba helyezzük a kesztyűt, azzal a felkiáltással, hogy: hátha valaki be akar majd segíteni.

kesztyű

Neveljünk idén magról fűszernövényeket! Kezdésnek nem rossz, sőt lelkesen újságolhatjuk a férjünknek, feleségünknek hogy: „Szívem, tudod milyen nagyszerű a zöldfűszer, micsoda íze és zamata lesz a kedvenc ételeidnek, ha kilelnek a növényeink!”

Magok-1
Amikor már elkezdődtek a munkálatok

1. Az első lépéshez a kesztyű már meg is van! Legyen különböző mintázatú, hogy amikor már teljesen földes, akkor elmélkedhessünk, hogy lám, mégis csak csináltunk valamit, ha ennyire piszkosak lettek!

kesztyű
Az elengedhetetlen dekor eszköz

2. Természetesen kellenek majd apró lapátok, ásók, gereblyék, hogy gyermekkori kedvenc időtöltésünket (a homokozást vagy a földben való furkálást) idézzük. Nem beszélve arról, ha gyermekünk/ink is szeretnének segíteni, akkor már a munkálatok elején örömmel szaladgálnak a lapátokkal.

az eszköz
Gyermekeink kedvencei

3. Vannak modern ültetési szettek. Így nem kell több üzletbe járkálni: magvak, föld, cserepek egy helyen, előre összeválogatva várakoznak az üzletek polcain.

földkorong
Nem kell futkározni, mindent összecsomagolnak

4. Semmiképpen ne feledkezzünk meg a földről és a magvakról! Általában minden föld csomagolására ráírják, hogy mely növényekhez érdemes társítani. Az univerzális föld a nyerő, vagy a vidéki házak udvarának hátsó szegletében talált tápanyagban gazdag talaj, amiben jó sok kövér fűcsomó növekszik!

5. Ha körülbelül háromnegyedéig megtöltöttük az edénykénket földdel, akkor jöhetnek a magvak. Jó sűrűn, hogy aztán kikelés után legyen mit átpalántálni vagy legyen minek kiszáradnia. A magok tetejére jöhet egy újabb réteg föld.

bazsal, menta, petre
Ma már bárhol beszerezhető egy csomag fűszernövény mag

6. Érdemes a beültetett magvak cserepét vízzel teli tálcára vagy tálkába állítani, majd meleg „közép fényes” ablakpárkányra helyezni. A kis üvegházikónak (szellőztetés mellett) is szoktak örülni a kikelendő fűszernövények.

üvegház
Üvegház, nyitható tetőkkel

7. Természetesen a nagyobb alsó locsolások között jól jön a felülről való permetezés, erre kiváló a filodendronnak választott pricni.

vizpermetező

8. Végül pedig, ha kikeltek a növénykéink, nem marad más hátra, mint a gyomlálgatás, a tápoldatos locsolgatás, napfény felé vagy ellen való forgatás, a cserepek helyének végleges megválasztása…

magasban-2
Az erkélyre mindig elfér egy kis virágtartó

9. A felfüggesztések, polcok kitalálása…

magasban-4
Praktikus megoldás a plafonra való függesztés

10. Ám, ha 128 magból csak egyetlen egy dugta ki a fejét, akkor sem szabad szomorkodni, mert jövőre lehet újra kezdeni a lelkesedéstől túlcsordult ültetést. Illetve évközben bizonyára lesz olyan ismerős, barát, akinek mindig minden palántázása sikerül és lelkesen ajándékoz meg bennünket egy-egy cserép bazsalikommal, mentával vagy petrezselyemmel. Sőt ha ez is elmaradna, akkor mindig minden hónapban lehet elérhető áron vásárolni egy-egy apró cserép fűszernövényt, amit kedvünkre locsolhatunk, nyisszantgathatunk…

Idén ültess Te is!
Idén ültess Te is!

11. De nincs mese, minden tavasszal ültetni kell valamit! Idén ültess Te is!!!!!! Ha soha nem ültetél akkor azért, ha nem kelt ki tavaly, akkor azért, ha pedig sikerélményed volt, akkor meg azért! Sok sikert !

locsoló
Ha már csak a locsolókanna hiányzik…

Fotók: ikea.com