17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Indul a Történelmi Székely Gyors

Indul a Történelmi Székely Gyors

0
Indul a Történelmi Székely Gyors

Koncert és játszóház is várja az utasokat a Történelmi Székely Gyorson, amely június 6-án indul Budapestről a csíksomlyói búcsúba.

szekely-express

A vonat a két étkezőkocsin kívül egy előadások megtartására alkalmas, közös élményteret nyújtó speciális vasúti kocsit is magával visz az útra: az Orfeum-kocsiban lépnek fel a népzenészek, köztük Sebő Ferenc, valamint itt tartanak játszóházat a gyerekeknek a szakképzett animátorok. A Történelmi Székely Gyors idén Debrecent is útba ejti – közölték a szervezők szerdán, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.

A különvonat Budapest-Nyugati pályaudvarról indul, a határ délelőtti átlépése után az észak-erdélyi vaspályán haladva – Nagyváradot (Érmihályfalvát), Kolozsvárt, Szamosújvárt és Dédát érintve – az esti órákban érkezik a Székelyföldre. Majd ugyanezen az útvonalon halad vissza Magyarországra június 9-én. Az utasoknak székely családok adnak szállást.

A zarándokvonatot – a nem villamosított országhatár-Érmihályfalva-Nagyvárad-Kolozsvár szakasz kivételével – teljes útján magyar villamos mozdony vontatja, amelynek feldíszítésére a szervezők és a MÁV Zrt. közös grafikai tervpályázatot írnak ki a 200 éve született székely ágyúöntő mester, Gábor Áron emlékére. A pályaműveket a www.gaboraronmozdony.hu oldalon lehet majd megtekinteni és véleményezni.

A Székely Gyors különvonat 2008 májusában indult első útjára, s idén az ötezredik utasát is elviszi Csíksomlyóra és Gyimesbükkre. Ötletgazdái az Indóház vasúti magazin szellemi köréhez tartoznak, az első út sikerében jelentős szerep jutott a Budakeszi Kultúra Alapítványnak. Az idei út védnöke Sebő Ferenc, utazásszervezője a Baobab Travel.

MTI hír

Fotó: illusztráció