24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Bableves és csülök A kákabélűeknek rumos palacsinta – Krúdy

A kákabélűeknek rumos palacsinta – Krúdy

0
A kákabélűeknek rumos palacsinta – Krúdy
Fotó: Krúdy Gyula Városi Könyvtár - Várpalota

Ki emlékszik ma már arra, hogy Krúdy Gyula egyike volt a legnagyobb magyar ínyenceknek? Egyik őse olasz szakács volt, akit Beatrice királynő hozott magával olasz honból. Törzshelye Krúdynak a Kéhli vendéglő volt, de gyakran megfordult a Gundelben és a New Yorkban is.

Szívesen időzött a Glück Frigyes „Pannonia” szálloda éttermébe is. Egy alkalommal egyik barátjának lakásavatójára innen rendelt, levélben ebédet, a levél így szólt:

„Az első fogás magyaros töltött káposzta legyen. A vékonyra vágott káposztát két nappal előbb főzesd meg jó puhára, és csak aztán rakasd bele – összefőzésre – a szükséges kellékeket, nevezetesen vastag marhaszegyet, füstölt disznóhús zsírosabb részeit, nem feledkezvén meg az oldalasok, csülkök, körmök, pirított füstölt szalonnák, ízesítő fűszerek, bors, paprika, babérlevél, kaporról sem… Második fogás apróra pirított, töpörtyűs, juhtúrós galuska legyen. Amennyiben akadnának közöttünk kákabélűek, ezek részére rummal leöntött csurgatott palacsintát javallok….”

Krúdy Gyuláról neveztek el több ételt is, így:

-Fogas, á la Krúdy. (Vajban burgonya karikákkal, majd salátával tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.)

-Krúdy Gyula-féle szardínia krém. (Egy egyszerű recept, mely bármikor percek alatt elkészíthető. Egy doboz szardíniához 5 deka vaj, 1-2 kockára vágott főtt kemény tojás, kevés hagyma, és citrommal ízesítjük.)