14.9 C
Budapest
szombat, április 13, 2024
Home Ákombákom Isa Schneider rovata Mi Újság az Erdőben? – Új Schneider könyv

Mi Újság az Erdőben? – Új Schneider könyv

0
Mi Újság az Erdőben? – Új Schneider könyv

Hamarosan könyves boltokba kerül Isa Schneider orvos, író, festőművész legújabb kiadványa a „Mi Újság az Erdőben?” címmel. Játékos könnyedségben, vélemény és hangulat arról a világról, amiben éppen élünk. Egy hatalmas erdőben egyszerre lehet sejtelmesen eltűnni, majd több utat bejárva a tisztáson át a kijárat felé sodródni. Eközben minden irányból madarak és emberek történeteit halljuk.

-A legújabb könyved címét olvasva, az lehet az érzése a rád csodálkozó olvasónak, hogy neked biztosan mélyebb kapcsolatod van az erdővel, sőt elég gyakran beszélgetsz az „erdőben” és az azon kívül élő lényekkel is. Ez a feltételezés akár igaz is lehet ?

-Arra vagy kíváncsi, hogy milyen kapcsolatban vagyok az Erdővel? Hát az erdélyi hegyek közül jövök, kedvenc fám a fenyő, a bükk, a tölgy. Fák vannak körülöttem minden gondolatomban, de ez a könyv nem arról az Erdőről szól, hanem magáról az életről, az Erdőről, amiben élünk mi, Erdőlakók. Sokan vagyunk, különbözőek, és mindig történik valami, ami megírásra érdemes.

– Így tavasszal nagyon aktuális ez a könyv, hiszen vannak „zöld újságok”. Tulajdonképpen mit várhat az olvasó, ha elolvassa a soraidat, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb, pozitívabb gondolkodású lesz, esetleg még ki is virágzik?

– Tavasszal jelenik meg, – 2017. február végén kerül az üzletekbe-, de egészen biztos, hogy vidám a könyv és jólesik majd elolvasni a szürke, hideg idők elteltével. Azt nem tudom, hogy az Olvasó milyen lesz a könyv elolvasása után, de gyanítom, és remélem, hogy jól fog szórakozni. Annyi könyv van, amin el kell gondolkozzon az ember, de kevés olyan, amin nem kell gondolkozni. A gondolatok adva vannak, legfennebb mosolyogni lehet hozzá, szabad, de még ez sem kötelező.

– Az irodalomkritikus Dénes Ildikó, azt írja, hogy „1 arany tálentum” vagy sőt „viperanyelvű”. Mit gondolsz erről?

– Ildikó kedves hozzám, hogy a talentumomat emlegeti, ilyenkor mindig zavarba jövök, hiszen az íráshoz nekem csak hangulat kell, egy kis napsütés, és az, hogy történjen valami apróság. Ezek a „történések” kerültek leírásra ebben a könyvben.

– A könyvből mi mindent tud meg rólad az érdeklődő, mennyire vagy őszinte benne? Kizárólag a saját történeteidet írod le?

– Nem csak a saját történeteim ezek, hanem az Erdőlakóké is, mindenki benne van: én, te,ő, mi, ti, ők, és az is lehet, hogy nevetve írtam. Egy kis hígított vitriol benne van, igazad lehet, de ezt merem vállalni, mert egy kicsit pimasznak lenni jó dolog…

Ha valaki elolvassa ezt a könyvet, érezni fogja, hogy kedvvel írtam, más egyebet nem hiszem, hogy megtudna rólam. Ahhoz ismerni kellene az egész életművemet, – eddig 32 könyv -, de itt nem is én vagyok a fontos, hanem az Erdő és annak Lakói egy bizonyos periódusban.

– Tulajdonképpen mi a műfaja?

– Karcolatok, magáról az Életről, annak rózsaszínű oldaláról. Ha ez egy műfaj. Ha nem, akkor most készítettem éppen, az Olvasó szolgálatára. Akinek ajánlom a könyvet. Akkor is, ha még nem ismer engem. Ha meg ismer, akkor még jobban ajánlom.

– Hol lehet majd megvásárolni?

– Kapható az www.antikvarius.ro oldalon, Erdélyben mindenütt, könyváruházakban, és Magyarországon a Libri terjeszti.

Jó szórakozást mindenkinek!