17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Kassák és Kassák (2.)

Kassák és Kassák (2.)

0
Kassák és Kassák (2.)

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum következő kiállítását a „Kassák és Kassák (2.)” címmel  2014. március 28., este 6 órakor György Péter nyitja meg budapesti Kassák Múzeumban. A kiállítás megtekinthető 2014. június 15-ig.

A kelet-európai avantgárd újra felfedezése a művészettörténetben és a műkereskedelemben párhuzamosan zajlott az 1960-as években. Kassák ennek a konjunktúrának köszönhetően került vissza a nyugat-európai művészeti közegbe. A nyugati érdeklődés a következetes, kitérők nélküli avantgardista mesternek szólt elsősorban, ezért Kassák, 1960-as párizsi kiállítása után, korai, húszas években készült műveiből jó néhányat újra feldolgozott, sőt, az ötvenes évek végén készült lírai absztrakt festményeinek némelyikét is szigorúbbra fogalmazta.

Kassák-1
Kassák Lajos: Kompozíció (olaj-vászon, 90×100 cm. 1959 körül, átfestve 1960-63 között. Kiállítva: Denise René Galéria, Párizs, 1960. Magántulajdon.)

Ezt a jelenséget vizsgálja a kiállítás, amely nem előzmények nélküli: 2009-ben Andrási Gábor kurátor Kassák és Kassák címmel a Kassák Múzeumban rendezett kiállításon már foglalkozott ezzel a kérdéskörrel és elsősorban stíluskritikai, esztétikai szempontból vette szemügyre Kassák 1959-1967 között készült műveit.

Andrási felvetését továbbgondolva elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a világtól elzárt idős művészt milyen kihívások elé állította a feléje irányuló nemzetközi érdeklődés. Egy kelet-európai művészpálya élethelyzeteit, a döntések művészettörténeti, múzeumi és nem utolsó sorban emberi okait és következményeit állítja fókuszba a mostani kiállítás.

Kassák-2
Victor Vasarely és Kassák Lajos Vasarely Musée des Arts Décoratifs-ban megrendezett kiállításán, Párizs, 1963 (fotó: André Morain)