22.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Kétezer éves igazgyöngy – Ausztrália

Kétezer éves igazgyöngy – Ausztrália

0
Kétezer éves igazgyöngy – Ausztrália

Régészek mintegy kétezer éves igazgyöngyre bukkantak a nyugat-ausztráliai Kimberley-régióban. Korának meghatározása négy évet vett igénybe.

gyöngy 1-abc.net.eu-University of Wollongong
Az igazgyöngy több mint tíz évig volt a kagyló testében, kétezer évig a föld alatt.

Az ausztrál Wollongongi Egyetem és a New England Egyetem szakemberei 2011-ben fedezték fel a gyöngyöt a nyugat-ausztráliai Admiralty-öböl egy barlangszerű nyílásánál – olvasható az ABC ausztrál hírportálon.

„Soha ezelőtt nem találtak még igazgyöngyöt Ausztrália régészeti lelőhelyein, ráadásul olyanra bukkanni, amely kétezer éves is lehet, különösen nagy izgalmat jelent mindenki számára” – mondta Katherine Szabó, a Wollongongi Egyetem munkatársa.

A szakember szerint négy évbe telt a gyöngy elemzése és korának meghatározása, mivel a kutatóknak nem invazív technológiával kellett dolgozniuk, amely nem okoz kárt a leletben.

A felszín alatt nagyjából 70 centiméter mélyen felfedezett gyöngy borításának radiokarbonos kormeghatározása révén a kutatók megállapították, hogy a lelet nagyjából kétezer éves.

Rendkívül szabályos gömbalakja miatt a kutatóknak azt is ki kellett zárniuk, hogy nem csupán egy mesterséges gyöngy hullott a rétegek közé.

A szakember szerint a gyöngyben nincs nyoma magnak – tenyésztett változatoknál idegen anyagot helyeznek a kagylóba -, és a sok-sok koncentrikus héjból megmondható, hogy több mint tíz évig volt a kagyló testében.

Szabó szerint a gyöngy meglepően jó állapotban van.

„Van egy kis aranyos-rózsás fénye, de mivel kétezer évet volt a földben, ezért nagyon nehéz megmondani, hogy ez mennyiben az eredeti színe, vagy mennyire a környező üledék hatása” – jegyezte meg a szakember.

Az igazgyöngyöt a nyugat-ausztráliai Tengerészeti Múzeumban fogják kiállítani júniusban.

(https://www.abc.net.au/news/2015-06-03/ancient-pearl-thousands-years-old-in-kimberley/6519650)

MTI-hír

Fotó: www.abc.net.au (University of Wollongong)