21.9 C
Budapest
szombat, július 20, 2024
Home Egyéb Kiállítás Szilvássy Caroláról

Kiállítás Szilvássy Caroláról

0
Kiállítás Szilvássy Caroláról
Kiállítás nyílt Szilvássy Caroláról

391029Bornemissza Elemérné Szilvássy Carolát (1876-1948), Kolozsvár emblematikus személyiségét bemutató kiállítás nyílt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben (OSZMI) Budapesten.

Kiállítás nyílt Szilvássy Caroláról
Kiállítás nyílt Szilvássy Caroláról – MTI fotó: Kovács Attila

Szilvássy Carola Kolozsvár emblematikus személyisége volt, aki aktív közéleti tevékenységet folytatott, valamint nagy szerepet vállalt a betegek és a szegények megsegítésében. Az első világháború sebészeti különítményének ápolónőjeként tevékenykedett, a Kolozsvári Nőszövetség elnöke, a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Irodalmi Társaság tagja, az Erdélyi Színpártoló Társaság alelnöke, az Erdélyi Helikon védasszonya, az Erzsébet Rend kitüntetettje, a diakonissza mozgalom első számú támogatója volt. Bánffy Miklós róla mintázta az Erdélyi Trilógia főhősnőjét. Szilvássy Carola hetvenkét éves korában halt meg Kolozsváron, sírjára – a jelenlevők emlékezete szerint – Bánffy Miklós vörös rózsacsokrot helyezett.

„A Nélküle fű sem nőtt… Egy modern és társadalmi felelősségvállaló asszony szerepei a századfordulón” című, 2015. március 10-ig látható kiállítás a rendkívüli női egyéniség mellett bemutatja a századfordulós Kolozsvár művészeti-, társadalmi,- és hitéletének egy szeletét. A kiállítás látogatói megtudhatják többek között, hogy miként mentett meg 72 gyereket a lángok közül, milyenek voltak a hétköznapjai egy ápolónőnek a világháború forgatagában, milyen zenét hallgatott és milyen szépségpraktikái lehettek.

„2010 októberében nyílt meg a Bánffy Mihály életművét bemutató vándortárlat, amelynek szatellitkiállítása a SzilvássSzilvássy Carola Kolozsvár emblematikus személyisége volty Caroláról szóló anyag. Mindkettőt Szebeni Zsuzsa kurátor rendezte.” -említette Ács Piroska, az OSZMI igazgatója.

A tárlat a Lutheránus Püspökség támogatásával, az Erdélyi Református Levéltár eredeti anyagainak felhasználásával készült, de számos magánszemély adományaiból, valamint az OSZMI anyagaival gazdagodva jött létre.

Alap: MTI-hír

MTI Fotók: Kovács Attila