14.2 C
Budapest
péntek, április 19, 2024
Home Állvány Épület Új perspektíva – Prédikálószéken

Új perspektíva – Prédikálószéken

0
Új perspektíva – Prédikálószéken
MTI Fotó: Kovács Attila

A prédikálószéki kilátót 2016. október 22-én nyitották meg a turisták előtt. A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján, a tengerszint felett 639 méteren álló, 12 méteres kilátót a Pilisi Parkerdő Zrt. építtette.

MTI Fotó: Kovács Attila
MTI Fotó: Kovács Attila

„A Prédikálószék, amely egy hatalmas andezit szikla, a maga 639 méterével Visegrád környéki hegycsoport legmagasabb tagja. A csúcson egy kis tisztást, rajta padokat és asztalokat találunk. A tisztás mellett egy fából készült kereszt magasodik. A Prédikálószékről gyönyörű kilátás tárul elénk. Alattunk kanyarog a Duna. Innenső partján Visegrádot láthatjuk a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral. Túlsó oldalán a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magasodnak.

Oldalában találhatjuk a Vadálló-kövek különleges alakú szikláit: a Nagytuskót, a Széles-tornyot, a Bunkót, Függőkövet, a Felkiáltó jelet és Árpád trónját. A Vadálló-kövek, amely vulkáni törmelékes kőzetből, azaz agglomerátumból áll, jól példázza a Visegrádi-hegység földtani felépítésének sajátosságait.

A Prédikálószék és a Vadálló-kövek a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része, a Bioszféra Rezervátum magterülete. A sziklagyepeken számos ritka növényfaj él…” – olvashatjuk a www.parkerdo.hu oldalán.