21.9 C
Budapest
szombat, július 20, 2024
Home Egyéb Kőtörténetek-történetkövek

Kőtörténetek-történetkövek

0
Kőtörténetek-történetkövek
Fotó: IB.hu

A köveknek sokkal hosszabb az élete, mint bármi másnak. A kövek olyan ősiek, mint maga a Föld. Végtelen variációban fordulnak elő. A homokkőtől, a bazalttól, a gránittól kezdve, folytatva a kvarcon, szilikátokon, végezve a drága köveknél, egy egész világot alkotnak. Nincs két egyforma kő. Formájuk, rajzolatuk, összetételük egyedivé teszi őket.

kő-8a

Van egy kavicsod, amelyet emlékként őrzöl valahonnan? Na látod! Bizonyára teszed egyik fiókból a másikba, nem tudsz mit kezdeni vele. Miért nem készítesz egy rámát neki?

De nem ez a célom ezzel az írással, hanem felhívnám a figyelmedet arra, hogy a köveknek bizonyos értelemben „lelke” van. Jellege, karaktere, felszíne, színe, és játékos energiája. Beszélget veled, ha odafigyelsz. Próbáld meg érezni a textúráját, a szerkezetét. Néhányról biztosan kiderült az életed során, hogy jó volt megfogni, kézben tartani őket. (Ha belekarcoltak valamit valamikor egy kőbe, azt petroglyphának – ha ki is festették piktográph-nak hívják.)

Mások is „játsztak” a kövekkel életük és kultúrájuk folyamán. A kelták és indián népek, az inuitok (eszkimók) a kövekre totemeket, segítő állatszellemeket festettek vagy karcoltak, amulettként őrizve ezeket. Mindenkinek –beleértve az ausztráliai bennszülötteket, volt egy tisztelt és segítő saját totemállata. A köveknek titokzatos, eszmei (spirituális) erejük van. Tanárok, gyógyítók, nevelők dolgoznak velük.

Gondold meg: a kövek annak a helynek az energiahordozói, ahonnan származnak. Így történelmük, történetük is kell legyen. Bennük van a vulkánkitörés, ami megalkotta; a víz sodrása, mely lecsiszolta a szögleteit; az erdők csendje, a fák növekedése, maga az élet, körülöttünk.

Gyűjts köveket, mosd le őket, rajzolj rájuk valamit, bármivel. Lakkozd le utána, hogy ne törlődjön el a kép. És készíts –képzelj el hozzá, egy mesét vagy történetet. Minél fantasztikusabb, annál jobb! Ha a kőnek speciális értéke van számodra egy másik helyről és időből, megérdemli, hogy ezt valamilyen formában kifejezd és állandósítsd.

Az elmúlt korokban imádták is a kövek egyikét – másikát. Ennek köszönhetően nagy az emocionális töltésük.

Fotó: IB.hu
Fotó: IB.hu

Fess nevető szájat és szemeket – orrot, egy kőre. Meghálálja! Jó kedvre derít, meglátod! Festhetsz bármit egy kőre, megtestesíti azt, amit ráfestettél. A képzelet csodálatos. Gyerekeknél még ösztönös, a felnőttek logikája gátló, félre kell tenni egy időre. A játék az, hogy bele kell képzelni a kőbe valamit: állatot, formát, „titkos” jelet, rúnákat. Miután elképzeltük, fessük is rá, úgy a kreativitás és elképzelés vagy képzelő erő társulásával – társításával érdekes tárgyakhoz jutunk. A festett köveket tedd egy skatulyába, és társaságban húzass ki mindenkivel egy kavicsot. A feladat: ki kell találjon egy történetet a kőről. Hogy mit-kit ábrázol, honnan jön, miből van, mi a története, míg idekerült, vannak-e rokonai? Mi a szenvedélye? Ki a barátja? Mit üzen nekünk? Stb., stb., stb.

A történetkövek kőtörténetekké válnak. A történeteket le is írhatod. Nemsokára jó kis gyűjteményed lesz belőlük! Bármire felhasználhatod. Meséket írhatsz, játékokat készíthetsz. Dekorálhatsz. A fantáziának nincs határa!

Természetesen nem mindenki tud kapásból történeteket mesélni. De sokan tudnak! Majd meglátod!

Jó szórakozást!

Previous article Plazmaferezis-központ nyílt
Next article Megnyílt a LUSH legnagyobb boltja!
Dr. Schneider Izabella Marosvásárhelyen, kisiparos családban látta meg a napvilágot. Magát orvos-írónak tartja, de a sajtóban olykor csak modern polihisztorként említik. Orvosi egyetemet végzett és képzőművészeti iskolában grafikusi diplomát szerzett. 32 évig volt orvos, megszámlálhatatlan kiállítás és több mint húsz különböző témájú könyv kötődik nevéhez. "Orvossá váltam és gyógyítottam, de most leginkább festek és írok."