14.2 C
Budapest
péntek, április 19, 2024
Home Egyéb Madarak rózsaágyon

Madarak rózsaágyon

0
Madarak rózsaágyon
Minya Mária: Madarak című alkotása

A közelmúltban átadásra került Minya Mária Munkácsy Mihály-díjas keramikusművész „Madarak” című szoborcsoportja a XIII. kerületi Kassák Lajos utcai játszótéren. Dr. Tóth József, a kerület polgármeste és dr. Lovag Zsuzsa az Iparművészeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója méltatta az alkotást.

A rózsaágyon elhelyezett hét alakos szoborcsoport 2,8 méter magas. Az 5 millió forintos költség részben pályázati, részben önkormányzati finanszírozásból valósult meg.

Minya Mária: Madarak című alkotása
Minya Mária: Madarak című alkotása

Szobrok a kerületben

A kerületben 87 szobor és 20 domborműves emléktábla található, amely az elmúlt időszakban hét alkotással gyarapodott. A közelmúltban került közterületre Horn Gyula egészalakos szobra a Gyermek terén, valamint Redő Ferenc és Vörös Rozália munkásságát megörökítő domborműves emléktábla, egykori házuk falán.

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat elfogadta az elkövetkezendő időszakra szóló szoborállítási programot, melynek megvalósítása során elkészülhet majd Radnóti Miklós és Papp László szobra is.

A nemes utat járják…

Dr. Lovag Zsuzsa, Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész emlékeztetett arra: valamikor törvény szabályozta, hogy az állami beruházások során a költség bizonyos százalékát köztéri műalkotásra kellett költeni. A jogszabály már nincs hatályban, de örömét fejezte ki, hogy a XIII. kerület törvényi kötelezettség nélkül is ezt a nemes utat járja. A „Madarak” című szoborcsoport bemutatását követően valamennyi kerületi polgárnak és a helyet felkeresőknek kívánta, hogy örömüket leljék a műalkotásban.

Az alkotóról

Minya Mária Munkácsy-díjas (1980), és XIII. Kerületért díjas (2010) alkotó. A keramikusművész harmadik olyan alkotása került átadásra, mely a XIII. kerületet díszíti. A Gyöngyösi sétányon és a Fiastyúk utcában felállított csobogók közkincsé váltak, a kerületi lakosok gyakran pihennek környezetükben. Minya Mária iparművész, nemzetközi kerámia konferenciák állandó résztvevője, a Magyar Művészeti Főiskola szilikát tanszékének docenseként dolgozik, és alkot kerületi műtermében.