13.3 C
Budapest
szombat, október 1, 2022

Pál Zoltán új köztéri alkotása – Győr

Author

Categories

Share

Leleplezték Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész Pulzus című köztéri alkotását Győrben, a Dunakapu téren 2015. október 5-én. A kör alakú polírozott, rozsdamentes lencse, amelyben a tér tükröződik, 360 fokban forgatható mindkét irányban.

MTI Fotó: Krizsán Csaba
MTI Fotó: Krizsán Csaba

“A cél egy olyan köztéri alkotás elhelyezése volt, amely az egykori Dunabástya előtti térrészen időoszlopként, művészi eszközökkel jeleníti meg a város múltját, jelenét, kifejezi jövőképét és a mai kor köztéri művészetének formavilágával gazdagítja a történelmi belváros nevezetességeinek sorát.” – mondta avatóbeszédében Borkai Zsolt, a megyeszékhely polgármestere.

A meghívásos pályázaton Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész kapott lehetőséget a köztéri alkotás megvalósítására, amelyre az önkormányzat a tavalyi büdzséből a Lüktető belváros néven ismert projektből különített el 21 millió forintot.

Pál Zoltán elmondta, hogy a köztéri alkotás négy méter magas, a felülete 32 négyzetméter, súlya pedig 1700 kilogramm. A rozsdamentes acélt mérete miatt a németországi Siegenben kovácsolták, de a lencséket már Kunszentmiklóson hegesztették össze.

A Pulzus-szobor azt jelzi, hogy az előtte lévőnek köze, viszonya van a városhoz – fogalmazott az alkotó. Kifejtette: Győr egy sikeres város, s nyilvánvalóan eredményességét úgy tudja versenyben tartani, ha tisztában van önmagával, újra és újra felméri lehetőségeit, kijelöli képzeletbeli határait. Az önmegismeréshez ugyanakkor szükséges egy közvetítő, jelen esetben a tükör, amely láttatja a várost, múltját, jelenét és jövőjét.

MTI Fotó: Krizsán Csaba
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hozzátette: a másfél évvel ezelőtt kezdődött munka során “reneszánsz embernek” érezte magát, mert nem egyedül, elkülönülve dolgozott, hanem egy közösség tagjaiként. Segítőinek a szobor lába mellett egy emléktáblával köszönte meg az együttműködést.

A szoborban szimbolikusan tükröződnek a város történelmi nevei – ókori latin nevén Arrabona, középkori latin nevén Jaurinum, németül Raab, törökül Janik kala, mai nevén Győr – és négy folyója, a Duna, a Rába, a Rábca és a Marcal.

MTI-hír

Author

Share