22.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Megnyílt a Hoki Múzeum

Megnyílt a Hoki Múzeum

0
Megnyílt a Hoki Múzeum
Babán József és Balogh János jégkorongozók ( MTI Fotó: Marjai János )

Hoki Múzeum nyílt a magyar jégkorong bölcsőjének tekintett Városligeti Műjégpályán. A megnyitón, 2015. február 12-én a sportág több korábbi kiválósága is megjelent.

Tejfalussy Béla szervező, a múzeum „atyja” elmondta: a magyar szövetségben öt éve alakult meg a történeti bizottság, amely mindig is feladatának érezte, hogy a relikviákat, ereklyéket összegyűjtse és bemutassa a nagyközönségnek. Eddig csak időszakos kiállítások voltak, most viszont állandó otthonra leltek.

„Bárkivel beszéltem a múzeum létrehozásáról, egyöntetű vélemény volt, hogy ez csak a Városligeti Műjégpályán képzelhető el” – tette hozzá Tejfalussy, aki játékvezetőként több száz bajnoki és válogatott mérkőzésen fújta a sípot.

Molnár Zoltán, a Budapesti Sportszolgáltató Központ (BSK) igazgatója kiemelte: minden magyarországi korcsolyasport a Városligetből indult és a meglévő magyar jégkorongos Hírességek Csarnoka, valamint a múzeum mellett a jövőben méltó emléket kívánnak állítani a téli olimpiákon szerzett két ezüst- és négy bronzérem birtokosainak is. Hozzátette: a műjégpályán most is évente négyezer gyermek tanul meg korcsolyázni és többek között a most megnyílt múzeummal lehet számukra vonzóvá tenni a jégkorongot.

Szabó Lajos, a Hoki Múzeum szervezőinek szakmai tanácsokat adó Sportmúzeum igazgatója örömtelinek nevezte, hogy elsősorban a magyar hírességek fotói, ereklyéi kerültek a középpontba.

„Ezek fogják meg a gyerekeket és a tárgyak a példakép erejével hatnak” – mondta Szabó Lajos.

Tejfalussy ezzel kapcsolatban megjegyezte, a jövőben szeretnének a magyar és határon túli, elsősorban székelyföldi kluboknak is időszakos kiállításokat biztosítani.

A Városligeti Műjégpályán 1929. január 24-én rendezték az első válogatott jégkorongmérkőzést (Magyarország-Anglia 1-0), míg 1937. január 15-én az első bajnoki találkozót (BKE-BKE II. 18-3). A létesítmény 1929-ben Eb-nek is otthont adott, 1956 után csak edzések és utánpótlás összecsapások helyszíne volt, majd a felújítást követően 2013 decemberében szabadtéri hazai és osztrák bajnoki mérkőzéseknek adott otthont.

A Hoki Múzeumban jelenleg közel hatszáz ereklyét mutatnak be a kezdetektől a jelenkorig. A kiállítás télen a jégpálya nyitvatartásához igazodik és akik jegyet vesznek korcsolyázásra, azok akár korcsolyában is bemehetnek. Nyáron ugyancsak ingyenes a tárlat megtekintése.

A múzeum megnyitásakor olyan korábbi sztárok voltak jelen, mint a műjégen már 1933-ban mérkőzést játszott Pásztor György és Schell László, a nemzetközi szövetség Hírességek Csarnokának két magyar tagja, valamint Babán József, Balogh János, Kovalcsik Péter, Bikár Péter és Ancsin János válogatott játékosok.

MTI-hír